България

България и още 8 държави искат въвеждането на авиационен данък

  11.11.2019 12:16             
България и още 8 държави искат въвеждането на авиационен данък


България, заедно с 8 други европейски страни, предложи на Европейската комисия да бъде въведен единен авиационен данък в Европейския съюз (ЕС). Причина за това е голямото количество въглеродни емисии, с които самолетите замърсяват въздуха, съобщи Reuters.

В писмо до зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, финансовите министри от Холандия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Швеция, Белгия, Дания и България призоваха да бъде създадена „някаква форма на авиационен данък“.

Германия вече наложи подобен данък и според немският финансов министър Олаф Шолц той може да послужи като модел за такса, която да важи на територията на ЕС. „Немският авиационен данък се е доказал и може да послужи като модел за Евросъюза за по-голямо опазване на климата“, коментира Шолц, цитиран от световната агенция. 

Според 9-те страни данък, с който „замърсяващият плаща справедлива цена за използването на въздушен транспорт“ е необходим, за да се справим с промените в климата. Към момента транспортът е единственият сектор в ЕС, в който има увеличени емисии. „Спрямо останалите начини за придвижване, цените във въздушния транспорт не са формирани добре“, пишат още в писмото си страните-членки като изброяват всички предимства, от които се възползва секторът, включително липса на акцизи и на ДДС при международни полети.

По-високите данъци за замърсяващи индустрии са повод за горещи дебати сред страните от ЕС. Част от плановете на Европейската комисия е въглеродните емисии да се намалят наполовина до 2030 г. През юли Франция въведе данък на авиокомпанниите, които излитат от летищата й, за да може да се помогне на околната среда. Националният авиопревозвач Air France обаче не подкрепи идеята, защото според нея това ще намали конкурентоспособността й и ще добави още 60 млн. евро разходи на година.

Швеция също въведе данък през 2018 г., а Холандия планира да направи същото догодина в случай, че не се стигне до съгласие в ЕС преди това. „Надяваме се, че с предприетите действия, този важен въпрос ще започне да се дискутира в Европа“, каза холандския финансов министър Менно Снел.

монитор