България

Отмениха 50 лева глоба на проститутка, можела да бъде стопаджийка

  11.11.2019 11:57             
Отмениха 50 лева глоба на проститутка, можела да бъде стопаджийка

Съдът в Пловдив отмени 50 лева глоба, наложени на крайпътна жрица на любовта, защото било нарушено правото й на защита. Не ставало ясно дали жрицата наистина проституира, или просто е махала да спре на стоп някоя от преминаващите коли.

Според полицая, който съставил акта, се подразбирало, че тя упражнява най-древната професия на света. Униформеният обаче така и не се сетил да я попита дали наистина проституира, а направо вписал в акта за установяване на административно нарушение, че жената извършвала действия и имала непристойно и неморално поведение, несъвместимо с обществените порядки. Това станало на 28 май т.г. около 12 часа на обяд. Жената висяла на пътя между Пловдив и Пазарджик, в района на 9-ия километър. Стояла близо до пътното платно и ръкомахала на преминаващите автомобили. В обстоятелствената част на наказателното постановление, което жрицата обжалвала в съда, било вписано, че тя проституира и че „извършва демонстративни действия и поведение на обществени места, несъвместими с обществените норми на поведение, накърняващи личността  и националните чувства”.

Крайпътната проститутка се обърнала към съда с искане наказателното постановление да бъде отменено, защото не била нарушила обществения ред в община Марица.

Според магистратите е спорно дали жената е проституирала в този ден и час, в който била „пипната” да го прави. Съдът намирал този факт за недоказан, тъй като по предчувствие не може да се приеме за доказано дадено нарушение, се казва в решението. Поради това, а и защото били допуснати нарушения в хода на съставянето на акта, съдът отменил глобата от 50 лева, като незаконосъобразна. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

монитор