България

Родители се оплакват, че тъканната банка не гарантира чии са запазените стволови клетки

  11.11.2019 11:31             
Родители се оплакват, че тъканната банка не гарантира чии са запазените стволови клетки

Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват по най-добрия начин, заяви д-р Асен Пачеджиев, директор на тъканната банка "Криосейв", по Би Ти Ви.

След като от няколко месеца родители се оплакват, че не знаят къде се намират стволовите клетки от децата им, за чието съхранение те плащат, директорът обясни, че са преместени не само пробите, взети от български семейства, но всички над 330 хил. инвентара на 260 хил. семейства от цял свят. Всички тези проби са преместени в Швейцария, Белгия и Полша.

"На 18 юни тази година уведомихме всички над 7500 семейства в България с имейл, че се местят стволовите клетки", каза Пачеджиев в ефира. Нямало как лично да се обадят на всички семейства, но директорът сам обясни, че много имейли не са достигнали, пък и не всеки чете електронната си поща. "Криосейв" е международна организация и по думите на Пачеджиев в България дълго са чакали политиката на компанията да бъде хармонизирана от Швейцария, за да знаят как да действат.

Същевременно родителите се оплакват, че нямат връзка с българския клон на компанията и не знаят как ще идентифицират кои са техните проби, тъй като договорите за съхранението им, за което са платили големи суми, нямали номера.

Местенето на пробите е започнало още през януари, но хората научават за това месеци по-късно. Някои все още плащат на вноски цялата сума за съхранение, която е 4000-5000 лв. за 20 години по думите на Пачеджиев. Той обаче не обясни какво ще се случи след 5 години, когато договорът на "Криосейв" с тъканната банка в Полша изтече.

Проблемите на "Криосейв" са заради фалит на компанията у нас. Точно за такива случаи европейските директиви предвиждат пълно проследяване на банкирането и непрекъснатост на този процес. След фалита "Криосейв" сключва договор с полската тъканна банка.

Според Пачеджиев няма как да не се знае чии са пробите, тъй като при вземането на стволови клетки всяко семейство получава уникален 10-цифрен номер, който започва с 359 за България, после има 2 цифри от годината за раждане и още 5 цифри. По думите му твърдението, че на много проби не са направени изследвания, ще бъде дадено на съд.

В момента на практика НАП търси големи невнесени суми по ДДС от "Криосейв". Пачеджиев обясни, че когато са започвали работа през 2006 г., дейността по тъканно банкиране е била освободена от ДДС, а по-късно никой не казал, че този данък ще бъде начисляван. Дори и в закона липсвал такъв текст.

24часа