Свят

Въведоха аларми в колите в Италия заради топлинните удари на деца

  11.11.2019 10:30             
Въведоха аларми в колите в Италия заради топлинните удари на деца

В Италия  влезе в сила закон, който трябва да предотврати фаталните случаи с деца, починали от топлинен удар след като са били забравени в автомобил от родителите си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Както и другаде по света, в Италия е имало случаи на починали деца, които са били заключени в автомобили, обикновено забравени от някой от родителите си.

Детските седалки за кола за деца под четири години ще трябва да бъдат снабдени с алармена система, която да се задейства, ако детето бъде оставено само в колата.

Например родител, който оставя колата си, а детето е забравено вътре на детската седалка, ще получава предупредително обаждане на мобилния си телефон.

Италия трябва да даде пример, заяви Андреа Албанезе, който водеше кампания за приемането на закона, след като през 2013 г. забравил двегодишният си син в заключена кола в продължение на няколко часа, с което причинил смъртта му.

"Ние сме първата страна в Европа и мисля, че и в света, която приема подобен закон", каза Албанезе пред агенция АНСА по-рано този месец.

Албанезе бе оправдан за непредумишлено убийство на сина му, след като психиатър свидетелствал пред съдиите, че разсеяността му се дължала на дисоциативна амнезия.

На онези, които нарушат закона ще се налагат глоби между 81 и 326 евро, както и ще се отнемат пет точки от контролния талон.

Алармените системи струват около 50 евро, но правителството възнамерява да предложи субсидия от 30 евро за тяхното закупуване.

Фаталните случаи на топлинен удар, получен в кола, в Италия са относително редки. През последните 10 години те са били по-малко от 10. В САЩ е имало 848 подобни случая от 1998 година, посочва ДПА.

 

24часа