Konkurent
Инекс

Свят

Турция е задържала и дете на Багдади

2019-11-08 20:20 280 0

Турция е задържала и дете на Багдади
Автор: monitor.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че турските сили за сигурност са задържали и дете на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде турската частна телевизия НТВ.
Президентът уточни, че детето е било заловено в сирийския град Азаз. През последните дни стана известно, че Турция държи също по-голямата сестра на Багдади и негова съпруга.
Извършен е ДНК-анализ, с който е потвърдено, че детето действително е на убития миналия месец при операция на САЩ лидер на "Ислямска държава".
По думите на Ердоган съпругата на Багдади е в ръцете на Турция от около година - година и половина.
"Следствените действия решително продължават", каза още турският лидер.

Междувременно Ердоган отново заяви, че независимо от изтичането на определения краен срок в споразуменията на Турция със САЩ и Русия терористите не са се изтеглили напълно от района покрай турската граница в Сирия.
По думите на Ердоган към момента не е спазен нито крайният срок от 120 часа, договорен със САЩ, нито този от 150 часа, договорен в меморандума с Русия за изтегляне на терористите от определената ивица покрай границата с Турция.
"Терористи продължават да нападат Сирийската национална армия (СНА) (подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници), която съответно им отвръща", каза Ердоган.
По думите му само в сряда сутринта СНА е дала 11 жертви, а от вражеска страна жертвите са още повече.
Турският президент спомена и телефонния разговор, който проведе в сряда вечер с американския президент Доналд Тръмп. Той посочи, че след разговора е решил все пак да отиде на планираното посещение в САЩ по-късно този месец.
Ердоган отбеляза още, че възнамерява да обсъди положението в Сирия и с руския президент Владимир Путин.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Океаните се затоплят по-бързо от предвижданото
2019-11-17 21:20
93 0
 Промените в климата могат да предизвикат много по-бързо и по-голямо покачване на нивото на океаните, показа изследване на предишния период на затопляне преди 125 000…

Въведоха аларми в колите в Италия заради топлинните удари на деца
2019-11-17 18:50
160 0
В Италия  влезе в сила закон, който трябва да предотврати фаталните случаи с деца, починали от топлинен удар след като са били забравени в автомобил…

19% спад на продажбите на дизелови автомобили
2019-11-17 17:20
175 0
Сериозен спад в продажбата на нови дизелови леки коли отчита АСЕА (Асоциацията на автомобилните производителите в Европа). С 19 процента е намаляло търсеното на автомобили…

Пекин ускорява мерките за опазване на зрението на децата
2019-11-17 15:50
152 0
Пекин обяви по-стриктни мерки за превенция и контрол на късогледството, известно още като миопия, сред децата в града. Според плана, обявен в четвъртък от пекинската…

актуален брой на вестник Конкурент