Лайфстайл

Да зазимим правилно градината и балкона

  06.11.2019 13:16             
Да зазимим правилно градината и балкона

Въпреки топлото начало на ноември жълти, оранжеви и червени листа на дърветата застилат земята и подсказват, че зимата наближава. Зазимяването на цветната градина става все по-неотложно.

Започваме постепенно от най-нежните и капризни екземпляри. Ако някой се е осмелил да изнесе навън орхидеи, особено фаленопсиси, отдавна вече трябва да ги е прибрал. Представителите на орхидееното семейство, за които студът не е страшен, са дендробиум и цимбидиум. Те ще се чувстват добре навън, докато температурата не падне трайно до 10 градуса. Тези условия дори могат да провокират развитие на цветоноси. Дендробиумът има нужда от студен период, за да зацъфти. Цялата процедура по прибирането трябва да включва почистване, обезпаразитяване и настаняване на светло и умерено топло място.

Следват бегониите. За тях сланата е най-опасна. Листнодекоративните видове бегонии се почистват и прибират без проблем, а грудковите вече трябва да се приспят. Намаляването на поливките и скъсяването на деня ще провокират отмиране на листната маса. След това грудката трябва да се извади от почвата и да се съхрани през зимата в хладно и сухо помещение.

Импатиенсът Нова Гвинея, фуксиите, абутилонът, стайните хибискуси, каланхоето и още много други цъфтящи растения също трябва да се приберат. Същото важи и за хлорофитума, калатеите, палмите и фикусите.

Почистване, дезифекция и дезинсекция са мерките, които трябва да вземем преди прибирането.

Растенията, които могат да почакат, са олеандрите, цитрусовите, дипладенията и бугенвилията.

Приберете мушкатата, щом им почервенеят листата

Дилемата е да режа или да не режа все още? Отговорът е прост. Не режете! Не бързайте да прибирате, особено мушкатата, но бъдете в готовност да го направите. Температурите до около 10, дори 5-8 градуса не са опасни, но сланата е. Ако обаче има вариант да защитите тези растения от нея, те могат да цъфтят поне до края на месеца.

За индикатор дали е време за прибиране могат да послужат листата на мушкатото. Когато им стане студено, те ще променят цвета си от зелен в червен. Имайте предвид обаче, че става въпрос само за мушкатата. Сакъзчетата и англиските мушката не са толкова издръжливи на ниски температури, за тях трябва да се погрижите по-рано.

Колкото и да е дъвкан въпросът по зазимяването на пеларгониумите, ще го преговорим отново. Растенията се прерязват на 10-15 см над почвената повърхност задължително над възел. В тази основа трябва да останат поне 4-5 възела, от които растението ще развие нови разклонения следващата година. Саксията се почиства, полива се, ако е необходимо, и се прибира в тъмно и хладно помещение. През зимата се полива само при необходимост толкова, че да не пресъхне тотално почвата, а заедно с нея и кореновата система.

mila.bg