България

КНСБ: Младите здравни служители напускат България заради стреса

  06.11.2019 10:57             
КНСБ: Младите здравни служители напускат България заради стреса

Психоклиматът на работното място на здравните служители често не е добър и това е сред причините младите лекари да напускат страната и да търсят реализация в чужбина. Това са само част от изводите от националното проучване за отсъствието от работа заради психосоциални рискове в сектор "Здравеопазване", направено от КНСБ. То е направено в периода 1 май - 30 октомври. В него са взели участие 53 лечебни заведения, 1235 анкетирани, сред които 408 лекари и 138 санитари.

"Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор. Защото лисата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни". Това каза пред БНТ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. 

Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор.

"Това, което и мен ме учуди, е, че един огромен процент - над 60% казват, че като като следствие на тези стресогенни и организация на работата, страдат от мускулно-скелетни заболявания", каза още д-р Иван Кокалов. По думите му системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно. "И, когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира, това важи и за работодателя. Реформата също е стресогенна", обобщи той.

24 часа