Здраве

Онкодерматолог разказа как се идентифицира опасна бенка

  28.10.2019 12:42             
Онкодерматолог разказа как се идентифицира опасна бенка

Под обичайните бенки обикновено се маскира един от най-опасните и агресивни видове рак, меланомът. Московският онкодерматолог Игор Утяшев разкри кои са тези признаци, които показват, че бенка трябва незабавно да се види от специалист..

Лекарят препоръча всички внимателно да следят състоянието на образованията по кожата си, за да забележат навреме промените, настъпващи с тях. Така че докато се миете под душа, трябва да разгледате тялото си.

Освен това такава самодиагностика ви позволява да определите наличието на уплътнения в мускулите или лимфните възли.

По отношение на промените в кожата и появата на нови бенки, Утяшев отбеляза, че подобни образувания са по-често доброкачествени, отколкото меланом. Но в случай на меланом е много опасно да пропуснете развитието му точно в ранен етап.

Лекарят обяснява, че преди меланомът да метастазира, той е напълно лечима. Но с метастази той има тенденция да се развива много бързо, като в повечето случаи се достига до летален край.

„Меланомът расте бързо, променя формата, цвета си. Може да сърби и да кърви. Формата, в която меланомът вече е станал метастатичен, най-често е фатален.

Следователно, всеки човек, открил някаква неоплазма на повърхността на кожата, трябва да си зададе въпроса: „Колко време имам?“, съветва онкодерматологът.

Игор Утяшев разказа по какви признаци може да се определи, че една бенка е станала опасна. Според експерта тревожността трябва да бъде причинена от растеж и промени в състоянието на бенките, наблюдавани за един месец или повече.

В допълнение, за диагностични цели можете да използвате формулата "a, b, c, d":

А - асиметрия. Например, кръгла бенка да придобие различна форма;

Б - граница. Очертанията на бенката стават неравномерни, неравни;

C е цветът. Бенката може да потъмнее много или да се изсветли, да стане розова или да стане неравномерно оцветена;

D е динамиката. Меланомът се характеризира с много бърз растеж, в допълнение, той се издига над повърхността на кожата.

zdrave.to