Здраве

16 ползи от ананаса за здравето

  21.10.2019 14:35             
16 ползи от ананаса за здравето

Ядете ли редовно ананас? Вероятно не, така че започвайте. Не знаете какво губите, ако само кусвате късчето от този плод, попаднало в чашата ви с коктейл. Ананасът не само е много вкусен. Той е много полезен за кожата, костите, стомаха и червата ви. Причините да се яде често ананас са общо 16 и след като се запознаете с тях ще ви се прииска да си отглеждате ананас вкъщи:

1. Много хранителен

Този цитрусов плод съдържа изобилие от витамин С, тиамин, витамин В6, фолати, магнезий и мед. Ако и това не ви убеждава да го ядете повече, имайте предвид, че ананасът е богат и на ниацин, пантотенова киселина, магнезий, калий и още много други.

2. Заздравява костите

Една чаша с парчета ананас ви дава 76% от дневната доза манган. Заедно с цинка, калция и медта той преотвратява изтъняването на костите заради остеопороза.

3. Подпомага храносмилането

Две шайби ананас за десерт улесняват смилането на изяденото месо, защото бромелаинът в ананаса разгражда месните белтъци. Ананасът се бори с възпалението на панкреаса и предпазва от диабет, тъй като подпомага обмяната на захарите.

4. Разширява усмивката

Едва ли някой зъболекар ви е казал, че при недостиг на витамин С най-много страдат зъбите. Първо се възпаляват венците и кървят. После капилярите започват да се пукат и накрая се разклащат и самите зъби. Ананасът укрепва венците и ги предпазва от гингивит и пародонтоза.

5. Спира ставни болки

Ананасът е толкова полезен за ставите, че се препоръчва от сдруженията за борба с артрита за успокояване на болката в тях и за възвръщане на подвижността им. При ревматоиден артрит и остеоартроза ананасът действа като нестероидното лекарство срещу възпаления ибупрофен.

6. Регулира кръвното

Ананасът съдържа калиев цитрат, който уравновесява свръхдозата натриев хлорид от солените храни и така снижава кръвното налягане.

7. Пази от рак

Кората на ананаса се бели, но не бива да се изхвърля. От нея се прави чай, който блокира разрастването на туморните клетки и дори ги унищожава. Смята се, че активната му съставка бромелаин е най-ефикасна срещу много агресивния рак на дебелото черво. Плодът е полезен и при рак на простатата, но според медиците той вероятно има и други терапевтични свойства.

8. Спира упорита кашлица

Пак заради витамин С плодът засилва имунитета и облекчава болката в зачервеното гърло. Сокът от ананас помага са отхрачване и потиска кашлицата.

9. Изостря зрението

Ананасът съдържа доста витамин А и това го прави полезна храна за очите, кожата и мукозните мембрани. Доказано е, че заради съдържанието на витамин А ананасът забавя дегенерацията на макулата.

10. Разбива съсиреци

Ананасът има антикоагулантни свойства и това го прави незаменима храна за хора, чиито венозни тромби не се разтварят по естествен път.

11. Помага за отслабване

Тъй като е богат на фибри, ананасът забавя освобождаването на глюкозата в кръвта, но пък е сладък и засища. Това го превръща в оръжие срещу т. нар. ядене от нерви.

12. Спира стомашно разтройство

Сокът от ананас отдавна се предписва срещу киселини и при разстроен стомах. Но ако се пие много сок, резултатът може да е диария.

13. Помага за зачеване

Ананасът изчиства пикочните пътища и намалява възпалението, причинено от ендометриоза. Така увеличава шанса за забременяване.

14. Заздравява рани

Редовната консумация на пресен или замразен ананас съкращава времето на зарастването на рани.

15. Прави кожата еластична

Пак заради витамин С ананасът е полезен на тялото при регенерацията на кожата, сухожилията, хрущялите и кръвоносните съдове. Смесен с мед и кисело мляко, се нанася директно като лицева маска.

16. Върви с месо

Бромелаинът в ананаса разгражда пептидните връзки в аминокиселините и така прави сдървканите хапки месо по-лесни за смилане. Тази способност се проявява при множество различни белтъци, така че ананасът е подходящ като гарнитура за ястия с всякакво месо.

мила.бг