Здраве

6 сигнала, че черният дроб е пълен с токсини

  21.10.2019 14:27             
6 сигнала, че черният дроб е пълен с токсини

Черният ни дроб е един от най-истинските и най-трудолюбивите ни приятели. Мислете за него като за ултраефективен чистач на токсините и господар на още 500 други функции в човешкото тяло.

Как да разберем кога този жизненоважен орган крещи за помощ?

Болка в областта на черния дроб

Ако усещате болка в горната дясна част на коремната кухина, то това може да означава, че вашият черен дроб е в опасност. Обикновено това е тъпа болка, но на моменти може да е е по-режеща. Работата на този орган е да детоксикира и помагайки на този телесен филтър, помагаме и на останалите процеси, които се ръководят от него.

Подуване на краката и глезените

Може да разберете, че черният дроб не е във форма, ако започнат краката ви да се наливат с течност. Добрата новина е, че поне подуването не е болезнено. Може да засегне глезените, прасците или бедрата.

Напълняване

Ако започвате да качвате килограми, а не сте променили начина си на хранене, нито пък страдате от хормонален дисбаланс, то със сигурност трябва да посетите доктор за черния си дроб. Ако пълнеете безпричинно, може да се окаже, че пречиствателната станция на тялото ви не успява да преработи токсините, които се съдържат в алкохола, изкуствените подсладители, високомазнинните диети, някои видове лекарства и прочие. Единственото, което черният дроб може да направи, е да започне да складира нефилтрираните токсини под формата на мазнини.

Алергии

Много често алергиите са резултат от претоварен и бавно работещ черен дроб. Когато има твърде много субстанции в кръвообращението, мозъкът ги разпознава като алергени и освобождава антитела и химикали, наречени хистамини, които причиняват сърбежи. Здравият черен дроб почиства перфектно кръвта от болестотворните молекули и елиминира ефекта на потенциална алергия.

Жълта кожа и жълти склери

Когато склерите на очите и кожата на човек пожълтеят, това може да е признак на жълтеница. Тя обикновено се появява, когато в тялото има твърде много билирубин – жълт пигмент, който се образува от разрушаването на мъртвите червени кръвни телца в черния дроб.

Хронична умора

Симптомите й наподобяват много на дълго нелекувана настинка. Преди да бъдете клинично диагностицирани с хронична умора, вие трябва да сте изпитвали симптомите й поне 6 месеца преди това. Причината за нейното появяване е интоксикация на черния дроб. Той превръща глюкозата в гликоген и го складира за по-късна употреба. Здравият черен дроб пуска по малко глюкоза между храненията или когато организмът има нужда от енергия и подхранване. Болният черен дроб има затруднения да произвежда глюкоза и прекалено малко място за складирането му.

За щастие този орган може да се самолекува. Просто му дайте малко почивка от разрушителния си начин на живот и от време на време правете пречистване със зелен чай, куркума или лимонова вода. Чудесна работа за него ще свършат плодовете и зеленчуците.

мила.бг