Свят

1000 евро таван за кеш-плащания в Италия

  21.10.2019 13:24             
1000 евро таван за кеш-плащания в Италия

Таванът за плащанията в брой в Италия да стане в бъдеще 1000 евро вместо сегашните 3000 евро – реши министерският съвет в Рим на приключилото рано сутринта среднощно заседание.

Ограничението ще влезе в сила от 1 януари 2022 г., като догодина и през 2021 г. лимитът за харчовете в брой на италианците и техните гости от чужбина ще бъде 2000 евро. Плащанията на суми над 1000 евро ще трябва да се осъществяват задължително с кредитни или дебитни карти, с чекове, банкови преводи и други начини, подлежащи на контрол от финансовите власти.

Мерките за ограничаване до минимум на кеш-плащанията бяха одобрени от правителството на неговата последна сбирка за приемане на бюджета на страната за 2020 г. Основният акцент в него е поставен върху ефикасната борба на държавата с неплащането на данъци и с фискалните измами – машинации, от които според кабинета щели да се набавят нужните допълнително средства за покриване на разходната част на бюджета. За целта ще бъдат стимулирани най-вече разплащанията с карти, като с касовите бележки от тях дори ще бъде организирана национална лотария с награден фонд към 80 млн. евро. А всички търговци, предприемачи и свободни професионалисти, които отказват да приемат кредитни или дебитни карти, ще бъдат глобявани с по 1000 евро на всеки констатиран от властите случай. Интересното е, че занапред направените по електронен път от физическите лица харчове за ресторанти, водопроводни услуги, за обущари, бръснари, фризьори и други сектори, където „данъчното бягство“ е най-яко, ще бъдат признавани за разходи и включвани в годишните данъчни декларации.

В бюджета е предвидено и доста по-голямо от досегашното облагане на печалбите от легалния хазарт – върху тези над 500 евро ще се плаща 15% налог, а над 10 млн. евро – 25% налог или една четвърт от спечелената сума. Финансовите анализатори подчертават в коментарите си за набелязаните мерки, че предстои фискалният контрол в страната да бъде засилен като никога досега. Така например с цел откриването на незаконни доходи в бъдеще служителите на икономическата полиция ще могат да проверяват без прокурорско разрешение дали харчовете на даден данъкоплатец съответстват на неговите приходи.

монитор