Спорт

Пилоти от Старт М показаха класа и в рали крос „Видин 2019”

  21.10.2019 12:00             
 Пилоти от Старт М показаха класа и в рали крос „Видин 2019”

Завърши седмият кръг от Националния шампионат рали крос „Видин 2019“ По традиция автомобилното състезание се проведе на пистата на летището край с. Иново. Заместник-кметът инж.Цветан Асенов откри рали кроса и поздрави участниците с думите: „Искам да изкажа своята благодарност към хората, които влагат усилия и енергия за осъществяването на това популярно за Видин събитие – Автомобилен спортен клуб „Жико-Моторспорт“ и на колегите от Община Видин. Пожелавам на пилотите успешно представяне и призовавам да се спазват правилата, за да се гарантира както тяхната сигурност, така и тази на зрителите. Убеден съм, че ще станем свидетели на една спортсменска и оспорвана надпревара. Както и до сега, Община Видин ще продължава да подкрепя инициативата и да се грижи за създаване на все по-добри и безопасни условия за нейното провеждане“.

Първо и трето място в отборното класиране спечели Старт М /Криводол/ във Видин. Домакините от Жико Моторспорт са втори.

28 пилоти взеха участие в 7-ия кръг. В „Дивизия 1” на почетната стълбичка се изкачиха представителите на Жико – Мирослав Цветанов с Форд Сиера, Александър Томов със Субару Импреза и Антой Хайтов с Ауди 90. Иван Сашов Иванов от Старт М финишира втори, но бе дисквалифициран. На първия завой след старта Голф-ът на Иванов удари във вратата Ауди-то на Хайтов. След разглеждане на спортния инцидент съдиите му отнеха второто място.

„Дисквалификацията бе заради поставена тръба под бронята, която предпазва радиатора, а не заради удара с Хайтов. Техническите комисари обаче не пожелаха да проверят и останалите коли за подобни тръби”, разясни ситуацията пред „Конкурент” Иван Иванов.

В „Дивизия 2” с предно предаване победата взе Ивайло Йончев от Ботевград с Хонда Сивик, следван от Георги Ставров със същия автомобил от Старт М и Светослав Миков от Ботевград със Сузуки Суйфт. Пламен Цветанов от криводолския клуб претърпя инцидент в следствие на което му изпадна резервоара на Опел-а, което го лиши от подиум.

Методи Тодоров – Муто с БМВ финишира първи в „Дивизия 3” със задно предаване, като изпревари съотборника си Цветелин Велков с Лада и Георги Кардашлиев с БМВ от Враца Дрифт Тийм. Пилоти на Старт М оформиха призовата тройка в купа „Лада” – Цветелин Велков, Момчил Младенов и Данко Алексиев.

Състезанието се проведе под егидата на Автомобилна федерация на България. И тази година интересът към него бе голям – състезатели от цялата страна се включиха в раликрос „Видин 2019“, който премина без сериозни инциденти. Стотици бяха зрителите, дошли да подкрепят своите фаворити. Купите връчи инж. Цветан Асенов, който закри състезанието.