Събития

Видин отново се включи в Похода за Свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

  19.10.2019 19:06             
Видин отново се включи в Похода за Свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Заместник-кметът инж. Цветан Асенов даде старт на второто издание на Похода в нашия град. Инициативата се организира по повод Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври. Нейната цел е да събере граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици и да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на търговията с човешки животи у нас.

 Цветан Асенов приветства участниците в похода с думите: „За   мен е удоволствие да участвам в събитието, както и да изразя удовлетворението си от факта, че сме домакини на тази най-мащабна улична информационна кампания, в която България се включва за шеста поредна година. Убеден съм, че днешната инициатива ще помогне за информираността на гражданите във връзка с трафика на хора и начините за ефективното му противодействие. За съжаление, според Европол страната ни все още заема водеща позиция сред останалите държави в Европейския съюз по отношение на брой трафикирани хора. Нека заедно да сложим край на това тревожно явление, като се включим активно в Похода!“.

На събитието присъства и Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин.

Участниците сложиха тениски с надпис „Днес още има робство”, които им бяха раздадени от доброволците от Младежкия съвет по превенция на зависимости и Общински съвет по наркотични вещества - Видин. Шествието премина мълчаливо през сърцето на града и площад „Бдинци” - до Драматичния театър. Там всички желаещи  написаха своето тематично послание върху бяло платно в подкрепа на жертвите на трафика на хора.

“Поход за свобода” е уникално по рода си глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива от този род. Тази година се включиха и 25 български града сред, които и Видин.