Събития

Във Видин се проведе XVI издание на Димитровденското математическо състезание

  19.10.2019 18:57             
Във Видин се проведе XVI издание на Димитровденското математическо състезание

Официалното начало бе дадено в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“. Събитието откри заместник-кметът на Общината инж. Цветан Асенов, като пожела успех на всички участници. Той поздрави видинската секция на Съюза на математиците в България и Регионалното управление на образованието в града за положените усилия в подготовката на традиционната инициатива. „Убеден съм, че и занапред Димитровденското математическо състезание ще се радва на голяма популярност. Заслугата за това е на всички вас, като влицето на Община Видин винаги ще имате подкрепа“, каза инж. Асенов.

Председателят на видинската секция на съюза на математиците в България Камелия Иванова изказа удовлетворението си от интереса към традиционната проява. Директорът на ППМГ„Екзарх Антим I“ Румяна Петрова поздрави участниците, които тази година са над 400 от цялата страна, както и 80 любители на матемаатиката от съседните Сърбия и Румъния. Най-много заявки има от по-малките ученици, каза Камелия Иванова.

Престижната надпревара е за ученици от III до XII клас и се проведе паралелно в ППМГ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Иван Вазов“, където знания и логическо мислене в най-точната наука премериха 230 деца. За седма година в Димитровденското математическо състезание се включиха и възрастни.

Събитието, на което присъства и бившият дългогодишен директор математическата гимназия и един от организаторите на състезанието Георги Иванчев, се реализира по повод 26 октомври, като награждаването на първенците ще се проведе на тържествена церемония в навечерието на духовния празник на Видин -Димитровден.