Събития

Ортопед от Монтана чака за „Лекар на годината“

  17.10.2019 14:29             
Ортопед от Монтана чака за „Лекар на годината“

Ортопедът д-р Захари Тепавичаров от Монтана е номиниран за „Лекар на годината 2019”. Наградата се връчва от Българския лекарски съюз на официална церемония в София. Тя е по повод деня на българския лекар  19 октомври, когато православната църква почита Свети Иван Рилски.

Д-р Тепавичаров работи в областната болница в Монтана и е ортопед с име и дългогодишен стаж, каза председателят на регионалната лекарска колегия д-р Людмил Джурджов.

Категориите, за които са номинирани доктори са цялата страна са -

“Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2019“.

Регионалната лекарска колегия в Монтана е отличила със званието „Лекар на годината” д-р Лора Господинова, лекар – инфекционист в областната болница и д-р Любомил Петров – общопрактикуващ лекар в Лом.

Те ще получат наградите си на церемония в Монтана на 14 ноември.

Около 400 доктори членуват в монтанската организация на Българския лекарски съюз.

„И в Монтана, както в цялата страна докторите не достигат. През последната година в болницата ни са започнали работа само двама млади колеги – ортопед и гинеколог. Около 70 на сто от всички семейни лекари в областта са на над 50 години. В Монтана има много приходящи специалисти, основно от софийски клиники, с чиято помощ гарантираме лечението на пациентите. Изключително тежко е в инфекциозно отделение, където две лекарки се грижат за болните от цялата област и за пациенти от Видинско”, каза  д-р Людмил Джурджов. К