Крими

Пишман бизнесмен отнесе присъда за дългове и трафик на хора

  16.10.2019 14:13             
Пишман бизнесмен отнесе присъда за дългове и трафик на хора

Осем месеца условно и глоба от 1000 лева е присъдата на бизнесмен от Лом, обвинен заради дълг от 542 510 лева към НАП, трафик на хора и необявен фалит, съобщиха от пресслужбата на окръжния съд в Монтана.

Районният съд в Монтана е одобрил  споразумение на подсъдимия

М.С.М с прокуратурата за 4 месеца затвор условно. 32 годишният мъж е обвинен в престъпление против кредиторите и данъчната система. След като изпаднал в неплатежоспособност, той не  поискал от съда да открие производство по несъстоятелност на фирмата му и задлъжнял с над 500 000 лева към Националната агенция по приходите. Пишман бизнесменът е с основно образование, вече осъждан и е бил собственик и управител на дружеството „Гарант – 97” ЕООД - Лом.

Към 1 декември 2014 година той изпаднал в неплатежоспособност, но в 30-дневен срок от спиране на плащанията  не е поискал от Окръжен съд - Монтана да открие производство по несъстоятелност – престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до 5000 лева. В същото време натрупал публични задължения към НАП за периода 2011 година до средата на 2016 година в общ размер на 542 510 лева, от които 205 344 лева главница, установени с ревизионен акт.

Пред съда М. С. М. се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца с три години изпитателен срок. Тъй като на 3 ноември 2015 г. М. С. М. е бил осъден от Районният съд Видин за нелегален трафик на хора през Дунав мост 2,  районният съд в  Монтана групира двете наказание и определи мъжът да изтърпи най-тежкото от тях – осем месеца затвор, с 3 години изпитателен срок. Към наказанието съдът присъедини и наложената от съда във Видин глоба от 1000 лева.