България

КПКОНПИ запорира имущество за 310 млн. лева на Ветко и Маринела Арабаджиеви (Обзор)

  16.10.2019 10:05             
КПКОНПИ запорира имущество за 310 млн. лева на Ветко и Маринела Арабаджиеви (Обзор)

Антикорупционната комисия ще иска от съда отнемане на къщи,

лимузини, пари в банкови сметки и кеш от обвиняемите бизнесмени

Имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви за 310 млн. лв. е запорирано по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщиха оттам във вторник.

Това е вторият по големина запор на КПКОНПИ, наложен на обвиняеми за престъпления след този на Цветан Василев за 2,2 млрд. лв.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвиняеми за данъчни престъпления и пране на пари. Производството в антикорупционната комисия е започнало с уведомление от специализираната прокуратура, която води разследването срещу тях, сина им Вълчо и още две служителки на техни фирми. Запорите за 310-те млн. лв. са уважени от съда.

Арабаджиеви няма да могат да се разпореждат с недвижими имоти, луксозни лимузини, банкови сметки и пари в кеш, докато съдът не реши дали ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Освен това под запор са дяловете и авоарите на 9 фирми, в които едноличен собственик или съдружник е Маринела Арабаджиева.

Едно от тях - “Ийст тур” ООД, партньор на Маринела, е телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. От КПКОНПИ обаче са запорирали само дяловете на Маринела, показа проверка на “24 часа”.

Освен за имуществото на Ветко и Маринела се води производство и за това на сина им Вълчо, който също е обвиняем като член на престъпната група. По него още няма решение на съда. Той беше арестуван преди година, а родителите му - обявени за издирване в Интерпол. Арестуваха ги през март т.г. в къщата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа. Два месеца по-късно ги екстрадираха у нас. Разследването срещу тях продължава. Синът Вълчо Арабаджиев е на свобода с парична гаранция. В ареста все още са Ветко и Маринела Арабаджиеви. Бизнес дамата помоли съда преди месец да я освободи заради влошено здравословно състояние, но магистратите я оставиха зад решетките.

При обиските на ГДБОП и спецпрокуратурата в офисите на семейството през септември м.г. бяха открити над 10 млн. лв. кеш, скрити в сейфове и кутии за обувки.

24chasa