Събития

Проведоха българо-сръбска среща по съвместен трансграничен проект в Лом

  15.10.2019 13:24             
Проведоха българо-сръбска среща по съвместен трансграничен проект в Лом

В Общинската художествена галерия „Поломие”-Лом се проведоха работна среща и пресконференция във връзка с реализацията на проект „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите“, информираха от Община Лом.

В пресконференцията взеха участие екипите за изпълнение на проекта от Община Лом и Община Пантелей,Ниш, Република Сърбия. По време на срещата бяха представени основните задачи и постигнатите резултати до момента. Наталия Стефанова – главен експерт в Община Лом и ръководител на проекта, припомни целта на съвместната инициатива, която предвижда обновяването на бившия младежки дом в кв.Боруна и превръщането му в модерен мултифункционален, културен и туристически център, както и ремонтирането на 2 пътни отсечки до исторически и културни забележителности в община Пантелей. Александър Митрич – ръководител на проекта от сръбска страна, даде информация за ремонта на 300 м от път, водещ до Церянската пещера /една от най-големите на Балканите/, както и за рехабилитацията на пътната отсечка до манастира „Св. Йоан“. Той отново спомена риболовното състезание и рибния фестивал, които се проведоха в Лом през септември, по време на дните, посветени на празника на града, и невероятното преживяване за сръбските ни партньори. Тогава въдичари от сръбската община се включиха в инициативата и взеха участие в приготвянето на рибена чорба, като част от фестивала „На риба с бира в Лом“, провел се в Дунавския парк.

 Предстои гостуване на артисти, културни дейци, експерти и спортисти от Лом в Община Пантелей. Те ще се включат в танцов фестивал край Церянската пещера, посветен на бог Дионис, и ще посетят манастира „Св. Йоан“ в околностите на Ниш. Размените гостувания са дейности по проекта, както и изработването на туристически каталог „100 причини да бъдеш горд жител на Лом/Ниш“, брошури и други рекламни продукти на български, сръбски и английски. Ремонтът на сградата в кв. Боруна и на пътните отсечки в Пантелей се финансира с европейски средства по програмата "Интеррег България – Сърбия". Проектът е на обща стойност 598 563,14 евро – 369 416,24 евро за българската, и 219 720,38 евро за сръбската община.