Свят

Великобритания ще въведе визи за европейци от 2021 г. (Обзор)

  15.10.2019 10:22             
Великобритания ще въведе визи за европейци от 2021 г. (Обзор)

Елизабет II седи до сина си принц Чарлз по време на речта си в парламента. СНИМКА: РОЙТЕРС

 

Кралицата: Брекзит на 31 октомври е приоритет

Великобритания планира да промени имиграционната си политика от 2021 г., като бъде въведена нова визова точкова система, гарантираща, че в страната ще влизат само образовани и търсени специалисти от чужбина. Тя ще важи и за европейските граждани, които идват, за да учат или работят на Острова - в момента свободно. 

Промяната е сред законодателните приоритети на британското правителство, обявени в традиционната реч на кралица Елизабет II за откриване на новата парламентарна сесия. На пищна церемония в Камарата на лордовете Нейно Величество очерта промените, които очакват Обединеното кралство, докато се управлява от Борис Джонсън. Тя потвърди, че приоритетът на правителството винаги е бил страната да напусне ЕС на 31 октомври и ще се стреми да търси ново партньорство със съюза, основаващо се на свободна търговия и приятелско сътрудничество.

Предвидени са общо 7 законопроекта, свързани с Брекзит. Освен премахващия свободното движение на европейски граждани има и такъв, който предвижда увеличаване на наказанията за чужденци, които веднъж са били депортирани и отново са се завърнали във Великобритания. Кралицата обаче обеща да се гарантира на живеещите на Острова европейци, че ще могат да останат на местата, на които вече са изградили живота си.

От опозиционната Лейбъристка партия твърдят, че Джонсън е принудил монарха да прочете предизборна програма на торите и определиха цялата церемония като фарс. Причината е, че управляващата Консервативна партия изгуби мнозинството си в парламента и се нуждае от 40 гласа, за да може речта на кралицата да бъде одобрена.

Редица депутати са объркани как да гласуват заради неяснотите дали ще има сделка за Брекзит. Уикендът на интензивни преговори между Лондон и Брюксел не доведе до пробив, което кара много от тях да се съмняват, че споразумение ще е възможно до 31 октомври.

Очаква се британският парламент да заседава за първи път в мирно време в събота, за да реши какво да се прави с Брекзит. Депутатите вече приеха закон, който задължава премиера Джонсън да поиска отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

24часа