България

Идея: Държавата да плаща част от ипотеките на младите семейства

  15.10.2019 10:11             
Идея: Държавата да плаща част от ипотеките на младите семейства

2000 лв. при раждането на второ дете, 5000 лв.-на трето дете и по 2 бона при всяко следващо, предвижда предложението

Държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лв. при раждането на второ дете, 5000 лв. при раждането на трето дете и по 2000 лв. при раждането на всяко следващо. Това предлага експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са участвали експерти от различни области, които имат отношение към демографската политика, включително и от БАН.

Според бизнеса обаче предвидената подкрепа не постига съществено облекчаване на жилищните заеми за млади семейства. При средна месечна вноска по жилищни кредити между 600 и 700 лева и най-често срещан срок на кредита между 20 и 25 години предложените размери няма да окажат решаващо влияние върху решението за покупка на жилище от младите семейства.

Експертната група предлага и безплатни детски ясли и градини-идеята е държавата да възстановява финансовите средства на общините в размера на таксите, които плащат родителите, но определени като държавен стандарт.

За тези, които посещават детски ясли и градини, където таксите са по-високи, да им се възстановяват от държавата по държавни стандарти. Сега родителите плащат различни такси в различните общини.

След като се направят стандарти за издръжка и за плащане на такси, ще може да се калкулира разходът.

Предвижда се и въвеждане на задължително целодневно безплатно предучилищно образование в детските градини и училищата, които разполагат с необходимата база, за всички деца в страната от четиригодишна възраст нагоре от 2020 година.

Предвижда се и частично поемане на престоя в частни детски ясли и градини в размер на държавния стандарт за такса за ясли и градини.

Въвеждане на самостоятелни практики на патронажните сестри осигуряване на статут на здравноосигурени на всички неосигурени бременни жени и на майките до навършването на една година на децата, са друга част от идеите.

Сред мерките са и разширяване и адекватно остойностяване на дейностите по програмата за майчино здравеопазване чрез увеличаване на броя на ултразвуковите изследвания с две допълнителни, скринингов тест на щитовидната жлеза при желана бременност.

Предлага се и предоставяне на преференциален заем на младежи, приети в български висши училища, срещу поети задължения за трудова заетост в страната за период от 5 години.

монитор