Здраве

Ранни симптоми за карцином на белия дроб

  14.10.2019 13:04             
Ранни симптоми за карцином на белия дроб

Макар да се вярва, че тютюнопушенето увеличава риска от карцином на белия дроб, замърсеният въздух, професии, които са изложени на радиация и други фактори може да са отговорни за това.

Ясно е,че колкото по-бързо се открие това злокачествено заболяване, толкова е по-голям шансът за оцеляването на пациента.

Кои са ранните симптоми, които може да ни подскажат, че нещо не е наред с белия дроб дори и да сте палили цигара през живота си.

1. Продължителна кашлица

Всички сме се сблъсквали с досадните продължителни кашлици при лоши настинки, но ако страдате от постоянна кашлица, която не изчезва, това може да е ранен признак на рак на белия дроб. Видът на кашлицата не е от значение, може да бъде суха и дразнеща или мокра и пълна със слуз. Ако не спира в продължение на няколко седмици, потърсете медицинска помощ.

2. Недостиг на въздух

Ако напоследък дейностите, които досега сте вършили с лекота, сега ви затрудняват и оставят без дъх, най-вероятно говори за изчерпана белодробна функция - често срещан симптом на рак на белия дроб.

3. Болка в гърдите

Гръдната болка е нещо, което никога не трябва да се пренебрегва. Да, това може да е признак на различни заболявания, но два от най-страшните са рак на белия дроб и инфаркт.

4. Отслабване

Докато лекото намаляване на теглото от време на време е нормално, то ако се случи внезапно и на пръв поглед изневиделица, това е знак, че тялото ви не функционира правилно. Загубата на тегло може да се припише на раковите клетки, използвайки енергията на тялото, за да станат по-силни.

5. Често главоболие

Главоболие, дължащо се на алкохолна нощ или стресова ситуация, не е необичайно за повечето хора, но ако ви се случва често без причина, потърсете доктор, за да прегледа вена кава. Това е главен кръвоносен съд, който може да е притиснат от тумор в белите дробове и това да причинява честите главоболия.

6. Болка в рамото

Болката в раменете или във врата, която се влошава през нощта или нарушава съня, може да е признак на рак на белия дроб.

7. Дрезгав глас

Плътните и леко дрезгави гласове, които се получават след години пушене, може да звучат сексапилно за някои хора, но те са очевидни признаци, че нещо не е наред в тялото. Ако се появи появи внезапна и упорита дрезгавост, това може да е симптом за тумор на ларинкса.

8. Постоянна умора

Всички ние всички се чувстваме уморени от време на време, но ако това е постоянно явление, може да означава, че страдате от рак на белите дробове.

9. Чести инфекции в гръдния кош

Един от най-очевидните симптоми, наблюдавани при пациентите с рак на белия дроб, е тенденцията им да се разболяват често от инфекции в гръдния кош.