България

От 30 бона нагоре за боксова гала у нас

  14.10.2019 11:43             
От 30 бона нагоре за боксова гала у нас

Проверка на „Монитор“ установи, че да се организира едно подобно събитие у нас или в съседните ни страни, са необходими минимум 30 000 лв. Естествено, всичко зависи от нивото на участниците в дадената гала-вечер и най-вече от това дали мачовете са само рейтингови или има бой за определена титла, колан или звание.

Главни организатори на събитията са промоутърите. Те канят участниците, договарят помежду си мястото на галата, търсят спонсори и определят хонорарите на претендентите. Често провеждането на дадена гала се решава чрез търг, за да се определи чий промоутър ще бъде главно действащо лице и ще диктува правилата в организацията й. Когато в събитието има мач за колан на една от 5-те организации в профибокса, само таксата за провеждането му започва от 5000 евро. Изработката на колана, който остава за самия боксьор, струва най-малко 500 евро. От тази сума започва уговарянето на супервайзора на събитието, на съдиите и реферите, плаща се наем на съоръжението и всичко останало. Организаторите поемат пътя и престоя на боксьорите. От събраните от спонсори средства се определят и хонорарите на участниците. У нас за един 4-рундов рейтингов мач се плаща около 1000 лева на състезател. Ако обаче боксьорът има само загуби зад гърба си, няма как да стигне до тези пари.

В България лицензираните профибоксьори, които могат да участват в подобни галавечери, са около 60, съобщиха от Професионалния боксов съюз (БПБС). За да получат лиценз, състезателите трябва да предоставят 3 основни документа. Най-важният от тях е медицинският, в който са включени 12 специфични показатели. След подпис от лекар се издава лиценза на боксьора. За всеки свой мач без значение дали е от 4, 6, 8 или 12 рунда, той трябва да получи отделна оторизация, за да може да излезе на ринга. Без тези 3 документа никой няма право да боксира.

След смъртта на Станчов и неуредиците в неговите документи от професионалния съюз предприеха нови мерки при лицензирането като затягат контрола върху медицинските прегледи. Оттук нататък те ще се правят само в един спортен диспансер в София и ще се търси обратна връзка с лекарите, сложили подписи под издадената документация.

В БПБС са наложили и допълнителна, вътрешна „цедка“, според която боксьор с 4 загуби няма право да участва на гала-вечер в чужбина. Състезателите заплащат и 100 лв. годишно за лицензирането си в съюза, а техните мениджъри дават такса за всеки мач, който им организират. Съответно после вземат до 20% от хонорара на боеца си.

В чужбина и при големите звезди ситуацията е доста по-различна, а сумите скачат драстично и се говори в милиони. Битките между силните мъже на ринга носят впечатляващи хонорари за участниците и още по-внушителни приходи за организаторите.

От първо лице
Наш рефер едва оцелял в Германия

 Венцислав Николов е член на УС на Българския професионален боксов съюз (БПБС) и от над 20 г. е сред топ реферите на Световния боксов съвет (WBC) и Европейския боксов съюз (EBU). Ето какво разказа той за най-запомнящите се събития, на които е участвал.

„Реферирал съм мачове за много титли на Европейския боксов съюз, но най-интересния за мен бе този между Дерек Чисора и германеца Агит Кабейл, игран миналата година в казиното на Монте Карло. Публиката беше не повече от 400 души, като жените бяха с дълги рокли с голи гърбове, а мъжете с фракове. Сред тях бе и принцът на Монако - Албер. В този мач ставаше дума за наистина много пари.

Всяка страна организира по различен начин босковите гали. В Белгия, например, в едната зала тече банкет от сутринта, а в съседната е мачът. И прескачаш от едната в другата зала - хапнеш, погледаш и обратно. Най-сериозна е организацията в Германия, макар че на една гала там за малко да не оцелея. Там хората не влизат в залата преди да дойде мачът за титлата. Преди него обаче един германец спечели със съдийско решение срещу свой сънародник от турски произход в много равностоен двубой. И турците като нахлуха на ринга, обърнаха масите на съдиите, взеха да нападат със столове. Мислех си, че тук ще свърша. Охраната ни бе обградила от всякъде, но не успяваше да спре разбеснелите се фенове. Напротив, нахлуха още сънародници на побойниците и стана истинско меле. Добре че успяха да извикат полициите, които дойдоха с озверели кучета и потушиха побоя.

В най-зрелищната битка в историята

Мейуедър и Макгрегър генерираха приходи от $700 млн.


Мейуедър (вдясно) и Макгрегър участваха в най-доходоносния мач в бойните спортове. Снимка Монитор архив

Рекордните 700 милиона долара приходи бяха отчетени в мегамача между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър. Сблъсъкът между американския боксьор и ирландския ММА боец бе през 2017-а в Лас Вегас и се проведе по боксовите правила. Мейуедър спечели с технически нокаут в 10-ия рунд, а всяка минута от супершоуто му донесе по $14 млн. Официалният хонорар за боксьора е $100 млн., срещу 30 милиона за Макгрегър. В действителност най-богатият в света на бойните спортове взе близо 350 милиона долара, а Макгрегър заработи около 100 милиона, дошли след умопомрачителните приходи от телевизионни и рекламни права и от продажбата на билети. Така например, само поставянето на лого върху халата на американеца струваше $1 млн.

За сравнение мачът между Мейуедър и Мани Пакиао през 2015 г., който също бе определян като "най-скъпия в историята" носи около 400 милиона.

Американската боксова легенда е главен герой в други два от най-касовите мачове в професионалния бокс. През 2013 г. той се изправя срещу Канело Алварес в шоу на стойност 150 милиона, а през 2007 г. двубоят му с Оскар Де Ла Оя носи близо $140 млн. приходи. Историята сочи, че Мейуедър прибра 41 милиона в плик плюс дял от приходите от продадените телевизионни пакети.

Като доказателство за страховитите финансови мащаби на професионалния бокс е "скромната" сума от $77,9 млн., донесени от първия и много очакван мач между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд през 1996 г., завършил с успех за Холифийлд след технически нокаут в 11-ия рунд. Година по-късно двамата отново се изправят един срещу друг, генерирайки около 100 милиона долара приход. Мачът с "отхапаното ухо" носи 30 млн. за Тайсън и 35 за Холифийлд.


Анди Руис-младши стана първият мексиканец, световен шампион в тежка категория. Снимка Туитър

Към днешна дата най-обсъжданото съперничество в тежка категория - между бившия и настоящия шампион Антъни Джошуа и Анди Руис-младши също донесе приходи, които не са за подценяване. В началото на юни тогавашният световен първенец във версиите IBF, WBA, WBO и IBO Джошуа загуби сензационно от 121-килограмовия Руис в мач, който му донесе над 20 милиона паунда, а роденият в САЩ мексиканец прибра едва около 5 милиона. Преговорите за подготвяния за 7 декември реванш бяха тежки и то най-вече заради разпределението на хонорарите. Очаква се колоритният Анди Руис този път да грабне 6 пъти повече или около 40 милиона, а Джошуа - близо 80 милиона.

Кобрата също стигна до милионен хонорар

Лицето на професионалния бокс в България Кубрат Пулев също може да се похвали с милионен хонорар от участието си в гала-вечер. В мача си за световната титла срещу легендарния украинец Владимир Кличко през 2014 г. той заработи $1,4 млн. За нокаута срещу Пулев пък украинецът взе $5,7 млн. Кобрата бе втори по хонорар сред тогавашните актуални съперници на Кличко, като само Дейвид Хей бе взел повече три години по-рано - $12,5 млн.


Злополучният мач на Кобрата срещу Кличко му донесе най-големия хонорар досега. Снимка архив  Монитор

Българският боксьор бе близо и до впечатляващ хонорар за подготвяния сблъсък с тогавашния шампион Антъни Джошуа през 2017 г. Очакваше се Пулев да спечели близо 2 милиона паунда от мача заради големия интерес, който съпътстваше организацията. Джошуа залагаше коланите си на IBF, IBO и WBA, а 70 хиляди билета на Острова бяха разпродадени за един ден. Двубоят на стадион "Милениум" в Кардиф обаче пропадна заради контузия на българина.

В последния си двубой на професионалния ринг през март тази година Кобрата обаче продължи победния си ход по време на гала-вечерта в Коста Меса, Калифорния. Според ESPN за нокаута срещу Богдан Дину официалният хонорар по договор на Кубрат е $250 000, срещу 80 хиляди за румънеца.

Любопитно е, че за първия си мач на родна земя - през 2016 г. в "Арена Армеец" за интерконтиненталната титла във версия WBA срещу Самюел Питър-Кошмара, Кобрата спечели около 300 000 евро, от които 120 хиляди твърд хонорар. Промоутърите от „Зауерланд“ отказваха да коментират бюджета на сблъсъка, но очакванията за общия приход от софийската гала бяха за около 1 милион лева.

В октагона

Багата излиза в легендарната „Медисън Скуеър Гардън“

Друго популярно име в бойните спортове у нас - Благой Иванов-Багата, бивш национал в самбото и джудото, световен шампион по бойно самбо от 2008 г., се насочи към шампионата UFC.


Благой Иванов (вдясно). Снимка sportal.bg

Той вече се готви за поредния си двубой, като на 2 ноември ще премери сили с Дерик Люис, по прякор Черния звяр. Американецът има 21 победи и 7 загуби в октагона. Битката ще е част от UFC 244 и ще се състои в легендарната "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

През 2011 г. Багата подписа договор с популярната американска мениджърска компания Bellator, а от април миналата година официално е част от най-известната верига в смесените бойни изкуства. Българинът получи сериозна премия след първата си победа. Той надви Бен Ротуел през март след единодушно съдийско решение и взе общ хонорар от 103 500 долара след битката в Уичита, САЩ.

През юни Благой Иванов записа нов успех, след като се справи с Тай Туйваса от Австралия и спечели 113 500 долара - 55 000 от участието му, плюс бонус за победата и още 3500 долара бонус за рейтинга на двубоя.

монитор