България

Учители и медсестри - топпрофесиите през следващите 15 г., все по-малко ще са нужни продавачи и бармани (Обзор)

  14.10.2019 10:52             
Учители и медсестри - топпрофесиите през следващите 15 г., все по-малко ще са нужни продавачи и бармани (Обзор)

190 хил. по-малко ще са хората с работа, основната причина е демографската криза

Учители, медицински сестри и акушерки ще са най-търсените професии през следващите 15 г. на пазара на труда. Все повече обаче ненужни ще са продавачите, сервитьорите, барманите и готвачите. Това стана ясно от прогнозите за развитието на пазара на труда до 2034 г. на социалното министерство.

Със 190 хил. по-малко ще са работещите през 2034 г., отчете социалният министър Бисер Петков. Основната причина е демографската криза в страната. Така 38 хил. висшисти ще са принудени да работят на позиции, които изискват средно или по-ниско образование. За да се справи с кризата, социцалното ще се опита да активизира ивалидите. Сега те се около 650 хил., като голяма част от тях работят, но с въвеждането на квотите за хора с увреждания за работодателите вече се ангажират и допълнително други в заетост, обясни Петков.

“Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители”, обясни д-р Ралица Ганева, която е ръководител на екипа, изготвил изследването.

Само след 5 г. пък в образованието се очаква да бъдат заети 204 хил. души. Повече от половината обаче ще са на възраст над 50 г., а 80% ще са жени. По същото време близо половин милион ще са продавачите и автомонтьорите. В преработващата промишленост пък ще работи всеки четвърти, като те ще са предимно със средно и по-ниско образование. До 2024 г. се очаква свиване на заетостта в транспорта, но шофьори ще са 214 хил. души.

Очертава се и глад за IT специалисти, като най-търсени ще са разработчиците на софтуер и анализатори и специалисти по бази данни. В тази сфера ще работят предимно млади хора, като тези над 50 г. ще са едва 10,8% от наетите в сектора.

Все повече ще са нужни кадри и за администрацията, като през следващите 5 г. чиновниците ще са 240 хил. души.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 г. Очаква се към 2034 г. да остане неразрешен проблемът с безработицата в Северна България и отново най-малко работници да има във Видин, Монтана и Силистра. Висшистите ще намират най- лесно работа в София, Пловдив и Варна, а със средно и основно в София, Пловдив и Бургас.

Едва с 1000 души ще нарасне търсенето в дългосрочен план на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, работници в производството на облекло, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, производители на инструменти и ръководители в бизнес услугите и административните дейности.

24часа