Konkurent
Инекс

България

Красимир Вълчев: Истерията в Сливен е атака срещу образователната система

2019-10-14 17:25 182 0

Красимир Вълчев: Истерията в Сливен е атака срещу образователната система

 

"Конкретно кой организира истерията в Сливен ще кажат службите. Ние това, което следим от месеци, са организираните протести срещу първоначално Стратегията за детето, след това се опитаха да натрупат теми. На пръв поглед целите на тези хора са благовидни - защита на правата на родителите, консервативни цености, право на родителите да решават бъдещето на децата си", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обясни, че в момента те си служат с откровени лъжи, манипулации, измишльотини. По негови наблюдения в ромските общности най-лесно се създава паника.

"Става въпрос за атака, включително срещу образователната система. Ние правим много усилия децата да ходят редовно на училище, не само да бъдат записани. Записването се оказа лесно, по-трудно е да ги накараме редовно да ходят на училище", каза министърът на образованието.

Според него има опити да се натрупват теми - като няма Стратегия за детето трябва да се сложи друга тема в случая продажбата на деца или отнемането им от родителите. По мнението му някой използва по най-груб начин страхът на хората.

"От страна на организаторите това е целенасочена атака с цел създаване на смут, натрупване на дестабилизационни усещания".
Красимир Вълчев обясни, че това, което са направили учителите е било правилно. Те са освободили децата и са успокоили родителите. Министърът каза, че учителите могат да противодействат само като говорят с родителите.

Само девет учители са кандидатствали по програмата " Мотивирани учители",обяви просветният министър, въпреки че допълнителните средства бяха увеличени от 300 на 500 лева.Тази преподаватели трябваше да преподават в райони с проблемни деца.

Вълчев каза още, че ще се забави основната писта на преподаване по математика, тъй като не остава време за упражнения и затвърждаване на материала от учениците.

24часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Деца задигнаха близо 1000 лв. от дома на старица в Стражишко
2019-11-18 16:10
28 0
 Служители на РУ – Стражица разкриха кражба на голяма сума пари, съобщи полицията. В събота по обяд в управлението съдействие е потърсила 81-годишна жена от…

Баща пробол сина си три пъти при семеен скандал във Върбица
2019-11-18 15:05
284 0
Сигнал за семеен скандал, по време на който баща нанесъл на сина си прободна рана, бил приет в РУ-Велики Преслав снощи. Към ул."Хан Аспарух" в…

Пиян шофьор с 3,19 промила алкохол се заби в крайпътна мантинела
2019-11-18 14:55
133 0
Пиян шофьор с 3,19 промила алкохол се заби в крайпътна мантинела, съобщиха от полицията в Габрово. На 17 ноември, около 17:40 часа е получен сигнал…

Верижна катастрофа затвори Е79, има пострадал (СНИМКИ)
2019-11-18 13:55
592 0

Инцидентът е станал малко след 12.30 часа в тунел "Железница" Верижна катастрофа затвори за движение главен път Е-79 в района на тунел „Железница”. Инцидентът е


актуален брой на вестник Конкурент