България

Врачанска следа в убийството на Станка Марангозова

  11.10.2019 08:31             
Врачанска следа в убийството на Станка Марангозова

Красива, умна, но и много манипулативна - така приятелите и познатите описват 46-годишната Станка Марангозова, която бе намерена мъртва в четвъртък вечерта в София. Тялото й бе открито в нейния автомобил, паркиран в столичния квартал "Младост" пред бл. 18, вх. 6, където тя е живеела на семейни начала с мъж. В колата е открита и бяла роза, поставена на седалката до Станка Марангозова. От първоначалните разпити полицията установява, че жената е говорила по телефона с приятел, който е чул и изстрели. Именно той е подал и сигнал в полицията и Спешна помощ. Свидетелските му показания до момента изключват версията, че Станка Марангозова сама е посегнала на живота си. По-късно тялото й е открито и от мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, който също е сигнализирал в полицията.

Самата Станка Марангозова е популярна от миналото с аферите, които е извършвала. Представяла се е за инвестиционен посредник и така е завлякла десетки, сред които са и Румен Николов-Пашата, както и небезизвестният Димитър Желязков - Очите. Но списъкът с хората, които са измамени далеч не приключва с тези две имена. Затова и първоначалната версия на полицията е свързана с финансовата дейност на Станка Марангозова. Самата тя не е била добре финансово. Справка в Търговския регистър показва, че от няколко години има запор за над 160 хиляди лева. В миналото развива бизнес и с недвижими имоти, както и със строителство, но през последните две години насочва усилията си в слънчевите панели и еко - енергията.

От сайта на фирмата й "БГ НЮ ЕНЕРДЖИ" става ясно, че тя предлага "монтиране на локално отопление с различни енергоизточници (пелети, твърдо гориво, нафта и др.), както и изграждане на ВиК инсталации." Името на Станка Марангозова нашумя през 2013 година. Тогава тя влезе в новинарските емисии, след като се барикадира в мезонета си, за да не бъде изведена оттам със съдия изпълнител. Бизнесдамата се яви за интервюта пред телевизии и обясни, че се страхува за живота си. Марангозова обясни, че се занимава с доверително управление на ценни книжа или пари за сметка на клиент. Проблемите й започнали, когато през 2009 година сключила договор с Иво Антонов Масларов – доведен син на бившия министър Емилия Масларова. С договора той й предоставил 150 хил. евро, които да управлява. По думите на Марангозова, обаче, клаузите на договора били неизпълними. Тя трябвало да докарва печалба от 15 до 30% върху сумата. Тя поискала Масларов да си открие банкова сметка, по която тя да осъществява разплащанията. В декларацията, която Масларов подписал, обявявал, че въпросните средства са заемни. В интервютата си пред медиите тогава бизнесдамата заяви, че към нея бил „зачислен“ Радослав Димитров Иванов, човек на Масларов, който вървял с нея навсякъде и слушал разговорите й. Била принудена да му припише свой автомобил. Чувала и заплахи. „Получавала съм изречение, че ако не изпълня това, което трябва да направя, идва в офиса, съблича ме гола и ме започва", казва през 2013 година Марангозова. Тогава тя заяви, че ДАНС-Враца буквално са спасили живота й.

Заплахата идвала от Радослав Иванов и собственика на "Маршал кредит груп" - "Това е дружеството, което се явява за мен, защото мога да го докажа, привиден взискател по въпросното изпълнително дело", казва тя. По-късно служители на ГДБОП потвърдили, че имало реална заплаха за нея. Източници от МВР разкриха пред БЛИЦ, че на този етап разследването работи по всички версии. Заради съмнителното, финансово минало на Марангозов, основната е, че неин бизнес партньор е поръчал разстрела, но не се изключва и личен мотив. До момента от МВР не са потвърдили нито версията за убийство, нито за самоубийство.

Блиц