Свят

Евродепутатите загрижени за бюджета, климатичните изменения и преговорите по Брекзит

  10.10.2019 12:59             
Евродепутатите загрижени за бюджета, климатичните изменения и преговорите по Брекзит

 Европейският парламент призовава за спешни мерки за гарантиране финансирането на програмите на ЕС, за борбата с климатичните изменения и за избягване на Брекзит „без сделка“ преди Европейския съвет следващата седмица. Това съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите призоваваха за намиране на решение относно следващия дългосрочен инвестиционен бюджет на ЕС и предупредиха за риска от прекратяване на финансирането на програмите на ЕС, по време на дебата относно предстоящия Европейски съвет, с участието на Тути Тупурайнен от Финландското председателство на ЕС, председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние.

Те също призоваха за своевременни решения относно климатичните изменения, за да се постигнат целите на Парижкото споразумение.

По отношение на Брекзит, повечето евродепутати осъдиха сегашната „игра на обвинения“ и позицията на правителството на Обединеното кралство, и призоваха за намирането на решение с цел избягване на катастрофално оттегляне без сделка.

24часа