Konkurent
Инекс

Събития

Скандал! В спешното във Враца отказаха да поставят инжекция на пациент

2019-10-09 05:00 3460 0

Скандал! В спешното във Враца отказаха да поставят инжекция на пациент

В спешното отделение към МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, отказаха да поставят инжекция на човек в нужда. За неочакваната липса на хуманност разказа шефът на синята зона в града Красимир Тошев.

В понеделник сутринта, пътувайки от Галатин за работното си място, контрольорът Горан Каменов е бил нахапан от куче. Но въпреки това е бил в добро състояние, за да може да изпълнява служебните си задължения. Тъй като искал да вземе мерки, отишъл до спешно-приемно отделение, за да му бъде поставена ваксина срещу бяс, понеже кучето било безстопанствено.

„В 8.20 часа в понеделник мъжът отишъл в спешното. Разказал за нападението от кучето, но лекарите му отказват медицинска помощ. Все пак човекът си купува ваксината от близка аптека и се връща отново. За негово изумление, получава отново отказ от медиците. Те го препращат към личния лекар, който работи в Криводол“, разказа Красимир Тошев. Той допълни, че Горан Каменов се запътил по обратния път, търсейки някой компетентен и все още лекар, за да му постави необходимата инжекция.

В „Конкурент“ и друг път са постъпвали сигнали за недобросъвестно отношение на лекари и медицински персонал от СПО, когато при тях е постъпвал пациент, ухапан от куче. Последният, за който сме публикували материал, е от това лято. Според персонала на отделението /което е част от МБАЛ „Христо Ботев“ – б.р./, поставянето на ваксина за бяс не е тяхна работа, а на личните лекари и затова, когато при тях постъпи подобен пациент, обикновено го пренасочват към личния му лекар.

В същото време от вчера Горан Каменов е бил приет за лечение в МБАЛ „Христо Ботев“, след като и личният му лекар не му е обърнал нужното внимание.

 

Принципите на лекарската професия са категорични

Кодексът за професионална етика на лекарите в България е документът, който обобщава принципите, на което се основава професията на медиците. В Раздел I, чл. 2 е посочено, че докторите имат следните ценности: професионална компетентност и отговорност; честност, човечност, милосърдие; добросъвестност; тактичност в отношенията с пациентите, колегите и обществото; неприязън към самонадеяността и самохвалството; вежливост към пациента и неговите близки и т.н.

 

Петър Керемедчиев:Не е постъпвал мъж, ухапан от куче

Изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Петър Керемедчиев отхвърли обвиненията, че подчинените му от Спешно-приемно отделение са върнали човек в нужда. „При нас пациент, ухапан от куче, не е постъпвал и не е връщан“, лаконично отговори шефът на лечебното заведение. Той не пожела да влиза в детайли по случая, който изглежда не е изолирано явление.

 

Бясът е опасно заболяване

Бясът е сериозно заболяване, което се среща най-често при животни, а хората се разболяват след ухапване от заразено животно, посредством тяхната кръв и/или слюнка. В началото симптоми може да липсват, но след дни или седмици да се проявят болка, умора, главоболие, раздразнителност, повишена температура, гърчове, халюцинации и парализа.

Ако не се постави ваксина срещу бяс, изходът от заболяването е фатален.

 

Лисица сее зараза във Враца?

Лисица, която се е държала странно, е била забелязана в понеделник в района на болницата, съобщиха читатели на „Конкурент“. Животното имало белезите на заразена с бяс – тичала между колите в сутрешните часове, била дезориентирана и се хвърляла по бездомните кучета, които през последните месеци отново са се увеличили в района. Вчера животното вече го нямаше, но това не означава, че не се е скрило в близкия парк на спортния комплекс, коментираха местни жители и предупредиха стопаните на домашни кучета да внимават къде разхождат любимците си.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Кой предизвика скандала в общинския съвет КОМЕНТАР
2019-10-18 15:40
311 0
Като изключим тежките обвинения, които се чуха днес по време на сесията във Враца – май наистина ще е последна за този мандат, се случи…

Васил Василев: В декларацията на БСП е пълно с инсинуации
2019-10-18 15:20
236 0
Съветникът от ГЕРБ Васил Василев, който е и бивш началник на районното управление на полицията във Враца, обвини червените съветници в манипулации. „В декларацията, прочеитена…

Какво казаха от полицията след обвиненията на сесията
2019-10-18 14:50
432 0
От полицията нито потвърдиха, нито опровергаха информацията, че сметосъбиращият камион, купен от общината във Враца, е без документи. „Потърсете информация по каналния ред – мрез…

Калин Каменов: По време на избори всеки говори каквото си иска
2019-10-18 14:30
323 0
„По време на избори всеки говори каквото си иска. Въпрос на доказване са всички обвинения. Според мен са пълни глупости“, така коментира пред „Конкурент“ обвиненията…

актуален брой на вестник Конкурент