Здраве

4 грешки, които ни пречат да отслабнем

  26.09.2019 11:36             
4 грешки, които ни пречат да отслабнем

Не се храните вечер, забранили сте си сладкишите, харчите огромни суми за полезни продукти – и въпреки това не отслабвате. Кои са грешките, които препречват пътя ви към стройната фигура?

1. Намалявате рязко калориите

Много хора се подхлъзват по уж очевидната закономерност, че колкото по-малко ядеш, толкова повече слабееш. Истината е, че драстичните диети карат тялото ни да премине в режим пестене на енергия, при което се понижава скоростта на обмяна на веществата. Така вместо да отслабвате, трупате мазнини в резерв. Според диетолозите минималното количество калории на ден е 500 – ако го поддържате, ще отслабвате с 3–4 кг месечно.

2. Твърде често се качвате на кантара

Началото на диетата обикновено е вдъхновяващо, тъй като наблюдавате как сваляте килограми. Но с течение на времето килограмите започват да си отиват по-бавно и диетата престава да ви носи удовлетворение. Накратко, демотивирате се. Процесът е обясним, тъй като при съкращаване на калорийността на менюто организмът започва да изразходва повече гликоген (запасите от него са в черния дроб и мускулите), а не мазнини. Освен това през първите седмици губите килограми и за сметка на загубата на задържана в тялото вода. За да избегнете демотивацията, съветът на диетолозите е да се качвате на кантара не повече от веднъж седмично, с едни и същи дрехи.

3. Лишавате се напълно от любимите си ястия

Убедени сте, че малко парче торта ли шоколад ще нанесат непоправими щети на фигурата ви и ги поставяте под смъртна забрана. Обаче по-скоро е вярно обратното. Когато си забраните изцяло любимите лакомства, рискувате да се сблъскате с невротична нужда от тях. Рано или късно настъпва неизбежен срив, когато изяждате неограничено количество от забранения продукт. Затова ако мечтаете за десерт, хапнете си малко, но само след пълноценен прием на храна. И предпочитайте на купени сладкиши, които са пълни с трансмазнини, а домашно приготвен десерт.

4. Не се храните вечер

Тялото ни е така устроено, че вечер започва да натрупва мазнини в запас – затова и апетитът ни се повишава през втората половина от деня. Именно на тази физиологична особеност се базира съветът да не вечеряме след 18 часа. Ако се откажете от вечеря, това може да доведе до преяждане в първата половина от деня. Освен това, твърде голямата пауза между храненията (повече от 8 часа) може да доведе до нарушения в хормоналния баланс. Затова се опитайте да вечеряте поне 3 часа преди лягане.

mila.bg