Здраве

Махмурлукът - превантивни мерки и лечение

  26.09.2019 11:33             
Махмурлукът - превантивни мерки и лечение

Махмурлукът се влияе от типа напитка, както и от възрастта, пола и настроението на пиещия. Понякога улисани в забавления, смесваме питиетата или се увличаме в количеството. Въпросът е как да се справим с махмурлука?! Предлагаме ви български и международни практики.

Добре е да пием по-бледи питиета, защото в тях опасните химикали са по-малко. По тази причина, за да избегнем махмурлука, е добре да изберем водка, джин или бяло вино. Повечко проблеми правят питиета като уиски, бренди и червено вино. Странно или не, но по-оптимистично настроените към живота хора страдат по-малко от махмурлук. Друг факт е, че високите и мускулестите носят повече от по-ниските и пълните. Мъжете също печелят тази битка спрямо жените, защото в стомаха си имат повече от ензима, който разгражда алкохола. Много забавен факт обаче е, че след менопаузата жените могат да пият почти колкото мъжете и да не се напиват. Поне така твърдят специалистите.

Причина за махмурлука е понижената кръвна захар и дехидратацията

„Когато пием, алкохолът преминава от стомаха в тънкото черво. Една част се абсорбира там, а по-голямата стига до черния дроб. Но той усвоява само по една напитка на час. Останалото количество се движи в организма и засяга други органи“, обяснява хомеопатът д-р Ваня Евтимова, д.м. Тогава кръвната захар се понижава, нарушава се концентрацията. Сърцето работи с по-бързи темпове и се увеличава кръвното налягане. Бъбреците отделят урина повече от нормалното, което дехидратира тялото и намалява количеството на натрий, калий, калций и магнезий в кръвта. А когато човек пуши и пие, махмурлукът е в кърпа вързан.

Превантивни мерки:

- Половин час преди да седнем на масата е добре да хапнем ябълка или малка салата, за да не сме гладни и да не се напием бързо.

- Вземем ли активен въглен, той ще поеме алкохола и ще му попречи да проникне в организма.

- В празничната вечер е по-добре да не мислим толкова за ядене и пиене, а да слушаме събеседниците си, да говорим, да се движим и да танцуваме.

- Добре е да пием бавно и да редуваме глътките с безалкохолни негазирани напитки.

- Ще избегнем обезводняването като пием много вода преди и след употребата на алкохол.

Събуждане и време за спасение

След като отворим очи и махмурлукът е настъпил, първата ни работа е да изпием чаша с вода или на всеки час да пием чай от лайка, който успокоява раздразнения стомах и черва. Друг вариант е да изпием чаша бананов млечен шейк, за да компенсираме загубата на магнезий и калий. А медът в него ще разгради алкохола по-бързо.

В Скандинавските страни препилите хапват салата от сельодка с цвекло и майонеза. Японците наблягат на банани. Англичаните хапват овесена каша. Французите ядат супа от сварен лук. Италианците посягат към спагети с доматен сос. А ние българите залагаме на шкембе чорба, зелева чорба, сок от туршия, компот и сокове.

mila.bg