Здраве

Една лъжица ябълков оцет на ден елиминира тези здравословни проблеми

  16.09.2019 12:39             
Една лъжица ябълков оцет на ден елиминира тези здравословни проблеми

В тази течна подправка се съдържат витамини, минерали, аминокиселини, полифеноли и много безвредни киселини за тялото като лимонова, млечна и ябълчена.

Според последните проучвания миксът от компоненти в ябълковия оцет може да повлияе добре върху здравето. Ако приемате по 1 с.л. ябълков оцет в продължение на 60 дни ще имате следните ползи за здравето.

Стабилизира кръвната захар

Този оцет има антигликемичен ефект. Смята се, че оцетната киселина може да намали кръвната захар, възпрепятствайки пълното абсорбиране на сложните въглехидрати.

Ябълковият оцет подобрява чувствителността на инсулина с 19 процента при пациенти с диабет тип 2 и с 34 процента при хората, които са в преддиабетно състояние.

2 с.л. ябълков оцет преди лягане намалява кръвната захар с 6 процента нивото й сутринта.

Защитава сърцето

Полифеноли в него спъват оксидирането на лошия холестерол и подобрява здравето, като пречи на организма да заболее от сърдечно съдови болести.

Помага за отслабването

Оцетната киселина има способността да намалява чувството за глад, засилва метаболизма и елиминира излишната вода в тялото. Тези три фактора са едни от най-важните за загубата на тегло.

Добре е за храносмилането

Гастроезофагеалният рефлукс е резултат от прекалено много киселина в стомаха. С 1 с.л. нефилтриран ябълков оцет, разтворен в чаша на вода, веднъж на ден може да балансирате киселинността. Пектинът в оцета може да облекчи и чревните спазми.

Успокоява артрита, скованите стави и подаграта

Регулярната употреба на ябълковия оцет помага за намаляването на болките в ставите и възпалението при подагра. Ябълчената киселина в тази подправка разтваря кристалите в пикочната киселина в ставите и подпомага изхвърлянето им от тялото.

Намалява ефекта от алергиите

Оцетът редуцира натрупванията и слузта в синусите. По този начин се намалява податливостта на организма към алергии.

Помага при гъбични инфекции

Тази напитка е богата на натурални ензими, които борят успешно кандидата – вид гъбички, които често са обвинявани за симптомите на умора, отслабена памет, глад за сладко и инфекции.

Вади токсините от организма

Ябълковият оцет е източник на мощни антиоксиданти като катехини, танинова киселина, хлорогенна киселина и кафеинова киселина. Те чистят системата ни от свободните радикали и от токсичните субстанции в организма.

Помага за стимулирането на сърдечносъдовата система и детоксикира черния дроб. Освен това чисти от слузта в тялото и помага за прочистването на лимфните възли.

Подобрява енергията

Оцетната киселина помага на мускулите да превърне въглехидратите в енергия по време на тренировка. В ябълковия оцет се съдържа калий и ензими, които пречат на умората. А аминокиселините в него спират натрупването на млечна киселина в организма.

Балансира вътрешната екосистема

Тялото непрекъснато се опитва да достигне състояние на равновесие. Нормалните нива на pH в тялото е между 7.35 – 7.45. Ябълковият оцет помага на организма за поддържа този алкален баланс. Високите нива на киселинност в тялото водят до намалена енергия, прекомерно производство на слуз и до по-голяма предразположеност към инфекции.

mila.bg