Свят

Странни правила, които трябва да спазваме, когато се храним в чужбина

  23.08.2019 11:44             
Странни правила, които трябва да спазваме, когато се храним в чужбина

Някои модели на хранене и традиции, които считаме за нормални и правилни, може да бъдат забранени или третирани като неуважителни в някои страни.

Обикновено поръсваме храната със сол и черен пипер и дори не осъзнаваме, че в някои държави това може да се счита за обида.

1. Половин чаша чай за добре дошли в Дубай и Казахстан

В Дубай и Казахстан чаят се предлага до средата на чаша или по-малко количество, така че гостите да не се чувстват все едно домакините ги приканват да си тръгнат още от вратата. Пълнейки чашата до половина, домакинът уведомява, че иска да удължи разговора с госта си. Ако получите пълна чаша чай, това е лек намек, че е време да се прибирате вкъщи.

2. Не мийте чайника с веро в Китай

В Китай хората не мият чайниците с веро или друг препарат за съдове. Тази посуда се чисти само с вода или със специален пясък. Това е така, защото местните смятат, че получената плака по стените на съда е душата на чая и е забранено да се "убива" с различни химикали.

3. В Италия ще обидите главния готвач, ако поискате допълнително сирене

Не може да си представим пица или паста без допълнително количество моцарела или пармезан. И въпреки че италианците обичат различните видове сирене, е по-добре да не искате екстра количества от тях, когато сте в ресторант. Може да обидите главния готвач, тъй като това би означавало, че не ви харесва ястието по начина, по който е приготвено и искате да го промените.

4. Не питайте за сол и черен пипер в Португалия или Египет

Ако питате за тези две подправки в споменатите страни, може да нараните чувствата на домакините си. Това простичко запитване на пръв поглед може да е послание към човека, приготвил ястието, че то не е достатъчно вкусно и че трябва да довършите започнатото от готвача.