Свят

Илон Мъск и НАСА се скараха заради смъртоносен астероид, летящ към Земята

  22.08.2019 10:38             
Илон Мъск и НАСА се скараха заради смъртоносен астероид, летящ към Земята

Страхотно, не бих се тревожил точно за този, но голям камък ще ни удари и за сега нямаме никаква защита", това написа Илон Мъск в Twiiter преди няколко дни, но НАСА далеч не е съгласна.

Поредният изблик на създателя на Space X и Tesla дойде в отговор на статия, която съобщава, че НАСА започва да се приготвя за пристигането на астероидът "Апофис", който трябва да се доближи до планетата ни на 13-ти април 2029 година.

Апофис е името на египетския Бог на смъртта, което може да ви наведе на мисълта, точно колко е опасен летящият към Земята камък.

Мъск е прав за едно - няма нужда да се притесняваме точно от този астероид. Той ще ни подмине на няколко хиляди километра, но за пръв път толкова голям обект ще прелети толкова близо до Земята. НАСА ще се възползват от ситуацията, за да събере достатъчно информация, която да й помогне с планетарната защита.

Но втората част от туита на филантропа накара учените да цъкат с език. Мъск не обяснява какво точно има предвид под "голям камък", така че е трудно да се направи предположение, но на сайта си НАСА ясно отбелязаха, че в следващите 100 години нито един от познатите ни астероиди не заплашва Земята.

Разбира се, организацията изпита нужда да обясни на всички граждани, а и на Мъск, как стоят нещата.

"Въпреки че астероид, по-голям от 140 метра, няма да удари Земята в следващите 100 години, НАСА и нейните партньори изучават и работят по няколко метода за унищожаване на астероиди, които могат да застрашат живота ни."

Това, което НАСА твърди е, че дори и астероид да се насочи към Земята, ние имаме достатъчно технология да се справим с него. Организацията също така има цял отдел, който да се грижи за откриването на нови астероиди и да следи орбитата им, за да се знае къде са те в близките сто години. А ударът е почти невъможен - "големи камъни" падат на Земята веднъж на век - два.

blitz