България

Защитаваме марка Добруджанско масло от лавандула

  22.08.2019 09:41             
Защитаваме марка Добруджанско масло от лавандула

В Добруджа е учредена първата асоциация на производителите на лавандула, съобщи Агри.бг. Целта на сдружението е да сме обединени, за да се борим за по-добри условия, на които да продаваме, каза Петър Христов, председател на новосъздадената Национална асоциация на производителите на етерични масла.

Една от основните причини за обединението е нестабилният пазар. В нея ще членуват и малки и големи поризводители.

Асоциацията има зад гърба си вече учредително събрание и едно общо събрание, което се състоя на 10 август в Добрич. Седалището е там, защото в Добруджа е концентрирано голяма част от производството на лавандула, маточина, бял равнец, немска лайка. Членовете вече са60, предстои да се привлекат производители и от други области.

Легитимация

Една от целите на членовете на Асоциацията е да се легитимират като производители пред чуждите пазари. За целта обмислят членуване в международни организации. Искаме да разберем от какво имат нужда големите световни търговци и да видим какво ние можем да предложим, каза петър Христов. Целта е поризводителите да се нагодят спрямо пазара, защото има сортове, които дават големи дбиви, но не са добро качество на маслото.

Търговско дружество

За да търгуват свободно на международните пазари, от Асоциацията обмислят да създадат собствено ЕООД, което да договаря най-добрите условия за член-производителите. Петър Христов обясни, че земеделците имат проблем с неегулирания пазар в станата. Миналата година са получавали по 240 лв. за кг лавандулово масло, а тази от 75 лв. до 100 лв за същото количество. Също така в момента всеки, който отгежда от лилавото насаждение сее каквото му попадне. Също така в добруджа площите са двойон повече и има опасност пазарът да се пренасити, а това трябва да се регулира, според него.

Географско наименование 

Христов представи идеята на Асоциацията да наложи марката „Добруджанско лавандулово масло“. Както в момента българското розово масло има патент. Той припомни, че в момента се купува етерично масло от чужбина и се продава като българско. Има други недоброжелатели, които смесват маслата и продуктът вече не е това, кото търсят световните пазари, изтъкна той. Едниственият изход е марката да бъде защитена като географско понятие, посочи Петър Христов.

монитор