България

Затягат сигурността по летищата след заплахите със "засадени бомби"

  22.08.2019 09:18             
Затягат сигурността по летищата след заплахите със \

ГДБОП установи, че съобщенията по имейла са от доставчици извън територията на страната

Засилени мерки за сигурност са въведени в летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас след вчерашните бомбени заплахи. Те бяха изпратени по имейл до летища и няколко медии - държавни и частни. Сигналът за бомба на Летище София – Терминал 1, е получен в 09:20 ч. Не се наложи евакуация на хора, като няма и прекъсване на полети. 

Евакуация се наложи на пътници на Летище Пловдив след полученото предупреждение за бомба малко след 10:30 ч. Фалшив сигнал за бомба имаше и в БНТ. Служителите на Националната телевизия бяха евакуирани за 3 часа. На нито едно от местата, получили заплахи, не бяха открити взривни устройства.

Във връзка с получените сигнали от отдел "Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

Изпращането на бомбени заплахи по електронната поща цели създаването на хаос и спирането на работата на институции. Това заяви по БНТ Мирослав Стефанов, председател на Българска асоциация по киберсигурност.   Получаването на тези имейли цели да се спре работата на тези институции, тъй като реално няма събитие, освен получаването. Това е като сигналите за бомба, получавани навремето в училищата, заяви Стефанов. Според него ще бъде разкрит изпращачът на заплахите.

kanal3