Събития

Кризата с боклука в Криводолско се разраства

  21.08.2019 12:08             
Кризата с боклука в Криводолско се разраства

Кризата с боклука в Община Криводол, за която вчера алармира „Конкурент“, започна да се разраства. Репортерска проверка установи, че препълнените контейнери за смет в село Ботуня не са прецедент, а поредното доказателство, че местната власт събира пари за местни данъци и такси, но не извозва битовите отпадъци. Или, ако го прави, е доста икономично.

Темата е поставяна нееднократно на общински сесии, но членовете на местния парламент не са получавали разумни отговори на питанията, съобщи Христо Доков от СДС.

„Преди 2 месеца попитах г-н кмета къде са парите от отчисленията за твърди битови отпадъци /ТБО/ от миналата година. Според справката, предоставена ми от неговата администрация, само през 2018 г. по това перо в бюджета са останали 26 737 лева. Отговор още не съм получил“, каза Доков.

От същата справка, с която разполага „Конкурент“, е видно, че от отчисленията за ТБО от 2016 до 2018 г. са постъпили общо 83 776 лева, които стигат да се купят няколко „боклукчийки“, но жителите на Криводол не са виждали нито един подобен камион.

Според Доков, подобен камион във Великобритания струва, който е произведен 2010 г., струва около 5 000 паунда, което е около 10 000 лева. Ако се калкулират и раздходите по транспортирането му, Община Криводол е можела да си купи подобна "боклучарка" за 12-13 000 лева.

По този повод през декември 2018 г. общинският съвет отпуска на кмета Петър Данчев 15 000 лева. 8 месеца по-късно никой не знае в чий джоб са потънали парите, защото камион няма, а и липсва информация за какво са използвани средствата.

„Сезирал съм прокуратурата, тъй като не е ясно къде е отишъл остатък от над 53 000 лева, получен от приходите и разходите за сметосъбиране през 2016 г. Вярвам, че държавното обвинение ще си свърши работата и ще намери отговор на този въпрос“, допълни Христо Доков.

Обяснението, че единственият камион за събиране на отпадъците е на ремонт от 1 месец, е трудно за асимилиране. Още повече, ако машината се ремонтира не в специализиран сервиз, а пред дома на нейния шофьор...

Още за драмата в Криводол четете във в. "Конкурент" - вестникът на Северозапада!