Свят

Експеримент: Как аудио книгите влияят на мозъка ни

  21.08.2019 12:07             
Експеримент: Как аудио книгите влияят на мозъка ни

Американски учени откриха, че слушането на аудио книги има същия ефект върху центровете на мозъка, както четенето на книжни книги. Това съобщи в. "Дейли Телеграф".

Специалистите помолили доброволци да слушат специални истории от поредицата The Moth Radio Hour BBC. После участниците трябвало да прочетат същите произведения.

На втория етап учените използвали метода на магнитен резонанс, за да сравняват мозъчната активност, докато слушат и четат едни и същи текстове.

Процесите, протичащи в мозъка, се оказали същите. Експертите били в състояние да съставят карти за дейности на различните области на мозъка и да определят кои думи кои части на мозъка засягат.

"Докато все повече и повече хора получават информация чрез аудио книги или подкасти, нашите изследвания показват, че независимо дали слушат или четат едни и същи материали, мозъкът обработва информацията по подобен начин", казва Фатма Дениз, професор в Калифорнийския университет.

Резултатите от експеримента могат да бъдат използвани за рехабилитация на пациенти с инсулт, епилепсия и наранявания на главата.

Превод: БЛИЦ