България

Обучение и работа за хората с много увреждания

  21.08.2019 10:31             
Обучение и работа за хората с много увреждания

Хората с множество увреждания ще получат шанс за обучение и работа в центрове за защитена заетост. Идеята е те да се обучават и едновременно с това да извършват трудова дейност, обясниха пред „Монитор“ от Агенцията за хора с увреждания.

Размерът на субсидията е до 300 000 лева, като за нея ще се кандидатства с конкурс. Тя е равно разделена –


50% са за трудови възнаграждения


а останалите са за открити и приспособени места за труд.

Участници в конкурса могат да бъдат специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази, както и всяка организация, регистрирана по действащото законодателство. Кандидатстващите с проектни предложения по тази методика трябва да бъдат новообразувани икономически предприятия, като предметът им на дейност е необходимо да е съобразен със Закона за хората с увреждания.

Центърът за защитена заетост е механизъм в подкрепа на трудовата интеграция, тъй като степента на увреждане не означава нетрудоспособност. Осигуряват се условия за платена работа и предоставяне на услуги съгласно Закона за хората с увреждания. Включените в дейността на центровете ще


получават половината от минималната работна заплата


докато се обучават и усвояват трудови навици. Те могат да се наемат за изпълнение на икономически дейности, които отговарят на специфичните им възможности за упражняване на труд, като трябва да участват минимум 15 лица с множество трайни увреждания.

Срокът за изпълнение не може да бъде по-кратък от осемнадесет месеца. През този период кандидатът, който е създал център за защитена дейност с финансиране от агенцията, е длъжен да поддържа устойчивост на дейностите на наетите лица с увреждания. Усвояването на парите се следи от Агенцията за хората с увреждания чрез наблюдение и контрол.

Кандидатстващите с проектни предложения трябва да предоставят минимален пакет от персонални подкрепящи услуги, свързани с конкретните работни места, които да подпомагат създаването и поддържането на защитената заетост, включващи оценка на професионалната пригодност, трудово наставничество и психологическа подкрепа. В предприятията, в чиято дейност участват преобладаващо лица с множество трайни увреждания, ще се изискват по-интензивни медицински грижи, както и материално-техническо оборудване, съответстващо на дейността. Идеята е хората с увреждания да придобият професионални умения.

Средствата за финансов стимул не могат да надвишават 50% от минималната работна заплата за страната. Размерът на отпуснатите средства за финансовите стимули се определя ежемесечно и е в съответствие със сключените трудови договори с наетите. От центровете трябва да съдействат и да подпомагат за намиране на работа в специализирана или обичайна работна среда.


Крайният срок


за подаване на проекти е 4 октомври 2019 година, като такива могат да се подават и онлайн, уточняват от Агенцията за хората с увреждания. Утвърдените за финансиране кандидати сключват договор с изпълнителния директор на агенцията, а сумата по договора се изплаща на траншове.

монитор