Лайфстайл

Защо умните хора остават в насилствени връзки

  19.08.2019 11:48             
Защо умните хора остават в насилствени връзки


Емоционалната злоупотреба е ужасен бич в отношенията. Лишава ви от чувството за достойнство и свободата да избирате.

Защо един умен човек остава в насилствени отношения е загадка за мнозина, както и за вас, жертвата. На вас ви се лепва етикетът, че сте зависими или неспособни сами да се оправяте в тоя живот.

Кои са 6-те най-често срещани причини, заради които хората остават във връзки, в които не се чувстват в безопасност.

1. Вие сте заблудени от насилника

Лъжите и измамата ви карат да се чувствате объркани и безсилни и дори да се чудите понякога дали полудявате. Илюзорната заблуда, в която сте обвити, предизвиква облак от противоречиви чувства, който замразява способността ви да се пазите от злоупотреба с вас.

Комбинацията от безсилие, предателство и противоречие завладява мозъка. В тези моменти мозъкът може да освободи окситоцин (любовния хормон), за да поддържа връзка и да насърчава близостта. Инстинктивно вие се опитвате да поправите връзката, за да си върнете сигурността, която сте имали в началото на любовта.

С две думи, химията в тялото ви кара да видите насилника си през очите на съпричастността и любовта.

2. Той използва разрушително похвати

Нарцисистът, с който живеете, ви кара да се страхувате от онези неща, които някога са правили живота ви пълноценен, защото той ви е втълпил, че те са вредни за вас и в момента ви носят само безсилие или тревожност. След време се научавате да свързвате своите силни страни, таланти и щастливи спомени със злоупотреба и неуважение към вас. Това постепенно заглушава вашия глас и отслабва самочувствието ви.

3. Той отстоява господството и контрола над вас

Киченето с титли и експлоатацията са отличителни белези на злокачествения нарцисист. Целта на насилника е да ви държи вързани за него.

Контролът и господството започват по фин начин. Най-мощното оръжие, което насилникът използва, е да си играе с емоциите ви. Колкото повече власт има над тях, толкова по-малка е вероятността да се доверите на собствената си реалност и житейска мъдрост. Насилникът паразитиращо изсмуква вашата сила, самооценката и достойнството ви.

4. Той не ви уважава и злоупотребява с вас

Злоупотребата е свързана с дисбаланс на властта. Злосторникът във връзката използва вашите уязвимости и се възползва от силните качества, които внасяте във връзката. Емоционалната злоупотреба използва набор от съставки като контрол, право на вето, оправдания, извинения и вменяване на вина на жертвата, за да намали вашата сила.

Когато се опитвате да се защитите, пасивно-агресивното поведение или гневът се използват за сплашване и усилване на страха от край на връзката.

5. Той ви баламосва

Насилникът е толкова обигран в злоупотребата си с вас, че налага форма на контрол и промива мозъка ви, без да се усетите. Токсичният човек бавно ви убеждава да поставите под въпрос вашето възприятие за реалността и да повярвате, че проблемът не е в самата злоупотреба, а в реакциите ви към злоупотребата.

6. Той създава помежду ви разрушителни травматични връзки

Предателството е форма на изоставяне, която може да създаде травматични връзки между насилника и жертвата.

В тези експлозивни отношения вашите интереси, вашата личност и вашето благополучие непрекъснато се игнорират и пренебрегват. Под предателство се разбира изневяра, лъжа, накърняване на увереността ви, невъзможност да ви защити и никога вашите нужди да не бъдат поставяни на първо място.

Тези травматични връзки възникват, когато жертвата се вкопчи в човек, който е разрушителен за него, поради възприеманото присъствие на опасност или от нещо, от което се страхува (често от край на отношенията).

Връзката се превръща в пристрастяваща привързаност към човека, който ви наранява. По същество мозъкът е подмамен да вярва, че се нуждае от връзката, за да оцелее.

Тъй като връзката има положителни качества, може да обвините себе си в негативното поведение на насилника и дори да се опитате да го превърнете в не-насилник.

Травма връзки апелират към празнота, рани и травми от вашето минало. Има неизказана, дори неосъзната надежда, че тази връзка ще компенсира тези по-ранни загуби.

Повечето хора имат незараснали емоционални пробойни от миналото. Следователно, травматична връзка може да се случи на почти всеки.

Ако усетите, че пропадате в такава връзка, си повтаряйте, че сте достойни за уважение, любов, ангажираност и защита и не губете време повече с тези отношения.

mila.bg