Лайфстайл

6 неща, които се случват с тялото, когато спим на открито

  19.08.2019 11:44             
6 неща, които се случват с тялото, когато спим на открито

Като малки не обичаме особено да спим в следобедните часове, но колкото повече остаряваме, толкова повече не се против срещу една бърза дрямка. Да не говорим, че от целия стрес, който ни съпътства, трудно може да заспим.

Въпреки това има и добра новина благодарение на лятото, чиито температури ни позволяват да спим под открито небе.

Ако се чудите дали да прекарате поне един уикенд на палатка, то по-добре го направете, тъй като ще спите около 10 часа и ще си лягате приблизително 120 минути преди обичайното ви време за лягане у дома.

Какви са ползите от спането на чист въздух?

1. Излагате се на естествена светлина

Според проучване на Университета на Колорадо излагането на естествена светлина ще нулира и настрои часовника на тялото ви.

Ако искате вашите безсънни нощи да приключат, трябва от време на време да спите навън далеч от технологията.

2. Нивата на мелатонин се променят

Изкуствената светлина от вашия смартфон или компютър може да намали нивата на мелатонин, което се отразява на качеството на съня. Ето защо трябва да се опитаме да спим на открито и без мобилни батерии за телефона.

3. Имунитетът се подобрява

Проучване в Япония твърди, че прекарването на около 2 часа в гората всеки ден има много ползи за нас - по-ниско кръвно налягане, ниска концентрация на кортизол, по-ниска честота на пулса, както и по-високи нива на белите кръвни клетки.

Дори една нощ сън на открито може да засили имунната ни активност поне за седмица.

4. Мозъкът и телесните функции се подобряват

Мозъкът ни използва много кислород, за да работи по начина, по който се предполага. Същото правят и нашите мускули. Не е тайна, че колкото по-чист кислород вдишваме, толкова по-добре е това за организма.

Така че, спането навън не е просто релаксиращо и дигитално детоксикиращо преживяване, но е полезно и за тялото, и за мозъка.

5. Нивата на стреса намаляват

Дори гледането на снимка на дърво ще намали стреса ви, а гледането на истинско дърво ще бъде още по-полезно за психичното ни здраве. Не само това, но звуците на открито също ни успокояват и имат релаксиращи качества.

6. Не дишаме застоял въздух

Ако работите в офис или прекарвате много време на място с променлив ток и без подходяща вентилация, най-вероятно нивата на CO2 са високи, което замъглява мозъка, прави ви по-малко продуктивни и ви подарява главоболие и проблеми с дишането.

mila.bg