България

Автомати за билети в рейса и трамвая "спестили" 70 000 лв. от ресто

  19.08.2019 10:48             
Автомати за билети в рейса и трамвая \

За четири години автоматите за билети в столичните трамваи и тролеи са ощетили пътниците със 70 000 лева. Това е сумата от невъзстановено ресто, съобщи бTV .

Стотици пътници в София всеки ден се сблъскват с този проблем. Трябва да разполагат с точно приготвена сума - 1,60 лв. В противен случай получават билет, но не и ресто. Системата за таксуване е въведена през 2008 г., когато цената на билета е 1 лв. Сега обаче има монети от 2 лв., а тя не може да премине през отвора на касовия апарат. Ако човек има монета от 2 лв., трябва да си купи билет от ватмана или шофьора, но не и от касовия апарат на трамвая или автобуса.

„Ако се пуснат например 3 монети по 50 ст. и една от 20 ст., което прави 1,70 лв., няма да се върне ресто от 10 ст.”, обясняват пътници, ползващи редовно градския транспорт. Така за четири години от невъзстановено ресто в автоматите са останалите 70 000 лева, сочат сметките.

„Тези спестени пари се заприхождават в касата на дружеството със специални протоколи и се използват за поддръжка на същата система. Този валидатор, като се повреди, трябва да се купи нов - един такъв валидатор струва 800 евро. Един касов апарат е 1500 евро”, посочват от градския транспорт. Модерна система за таксуване и валидиране на билетите, която не ощетява пътниците, се очаква да бъде въведена в средата на 2020 г.

монитор