България

Вижте кой е Жорж Ганчев

  19.08.2019 10:13             
Вижте кой е Жорж Ганчев

Георги Ганчев Петрушев, станал изестен като Жорж Ганчев, е български политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок. Роден е на 29 август, 1939 година, в Пловдив.

Шампион е на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Животът му след емиграцията

В началото на 1960-те години се жени за британска поданичка, емигрира в чужбина.

Политическите дела на Жорж Ганчев в България след 1989 г се знаят.

Почти неизвестен обаче е животът му след емиграцията. В Англия завършва Британската академия по фехтовка. Главен треньор на 200-годишния Лондонски фехтовален клуб от 1968 до 1973 г. Треньор на британските олимпийци за Мексико - 1968, и Мюнхен - 1972 г. През 1970 и 1974 г. става световен шампион по фехтовка при професионалистите.

В САЩ получава пълна стипендия в Холивуд и завършва театралния институт на Лий Страсбърг. , както и "Шаруд Оакс филм колеж". Участва в създаването на първия "Актьорски театър" в Лос Анджелис с Джейн Фонда и Ралф Уейт.

През 1975-1988 г. се изявява като режисьор и сценарист, артист в резиденция в Харвард, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Лос Анджелис, както и на своята поезия, рецитирана във видни университети.

Като почетен гражданин на Оклахома от 1993 г. всяка година чете лекции в местния университет (OCU) и като гост спикер посещава Сената и конгреса на Окллахома.

В България през 1995 г. е издадена автобиографията му "Жорж", както и поезията му "Жорж без грим" на български и английски език. Коно-романът "Радостта на палача" беше издаден за света на английски език. Любимото хоби на Жорж са конете, музиката и поезията.

Всичко това е написано в албума "Нашият президент Жорж Ганчев".

Жорж Ганчев в политическия живот на България

В българския политически живот той се включва активно след 10 ноември 1989 г. Съосновател на СДС с Любо Собаджиев и "Гражданска инициатива" на 7 декември 1989 г. Председател на Българския бизнес блок (БББ) от неговото създаване на 24 ноември 1990 г.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997).

Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари.

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов. .

В рамките на кампанията има съмнения, че се е опитал да скрие резултати за минало си на сътрудник на Държавна сигурност при търсене в интернет като е използвал механизъма „Правото да бъдеш забравен“.

През последните години Жорж Ганчев се превърна и в част от екипа на телевизия "Евроком" като автор и водещ на предаването "При Жорж", където срещна зрителите с емблеми на българската политика и култура.

Борбата му за живот

В края на 2018 година "България днес" съобщи, че Жорж Ганчев се бори за живота си, след като втори сърдечен удар го е покосил.

Първият бе през лятото същата година.

"Не се чувствам добре! Tрудно говоря и почти не се движа", споделя той тогава и допълва, че има три стента и въпреки това проблемите със сърцето му продължават.

След първия инфаркт, който го покосява малко преди да стане на 79 години, Жорж Ганчев сподели пред "24 часа", че за разлика от други години на личния си празник тази ще бъде вкъщи със съседите си.

 

24часа