Свят

Забраниха простирането на гащи в Рим, а в Тоскана носенето на секси облекло

  19.08.2019 10:00             
Забраниха простирането на гащи в Рим, а в Тоскана носенето на секси облекло

Простирането на бельо, видно от улицата, вече е забранено в Рим. СНИМКА: Авторът

 

Уринирането на пътя може да ви струва глоба от 3333 евро

Който е бил в Рим, знае, че древният и живописен квартал “Трастевере” е прословут с шареното пране, опънато високо между терасите на съседни кооперации. То е и един от най-често сниманите обекти от туристите заради пъстрата атмосфера, която придава и на без това веселяшката зона, известна с многото си заведения. Кметицата на Рим Вирджиния Раджи все още не може да се справи с планините от боклук, стелещи се по тротоарите за радост на гарваните и гларусите, но за сметка на това се саморазправи с прането по просторите. Това стана, след като през юли столичната управа одобри новия регламент на общинската полиция, който забранява простирането на интимно бельо (гащи и сутиени) по балконите или прозорците, видни от улиците. Не се уточнява къде точно римляните трябва да сушат бельото си, ако разполагат само с прозорци с изглед към улиците.

Няма начин да не сте забелязали, ако сте били в Рим, че той изнемогва от трафик и шум, че няколко спирки на метрото са затворени от месеци и че от време на време автобуси се възпламеняват в движение. Вместо да се справи с тези проблеми, кметството реши да демонстрира твърда ръка, издавайки друга абсурдна забрана. Ако се разхождате из града и видите чешма, не захапвайте чучура, колкото и да сте жадни, защото това може да ви струва солена глоба. Изходът в такъв случай е да си носите чашка в чантата.

Не захапвайте чучурите на римските чешми, ще ви излезе солено.

Заплашени от глоби от 100 евро са и собствениците на саксии с цветя пред кооперациите, в случай, че от тях се стича вода след напояването им. Забранено е и занемаряването на домашните градинки – нищо, че градските паркове на Рим в момента наподобяват джунгли с избуели пресъхнали треви. Забранено е и оставянето на замърсени тротоари пред барове и магазини. Неотдавна управата на Вечния град постави вето и върху сядането на стълбите на Испанския площад. Шестима служители на общината в момента тичат от най-долните до най-горните стълби със свирка в уста, бдейки да не би някой турист да клекне и да подпре задните си части дори и за миг върху стълбите. За да отдъхнат, макар и за малко в летните жеги, много туристи са принудени да сядат по тротоарите в зоната, тъй като в нея липсват пейки.

Под прицела на новите норми са и собствениците на офиси и жилища, чиито алармени системи се включат и пищят - ако това продължи повече от 5 минути, е равносилно на акустичен тормоз според управата на Вечния град. За да не си навлечете глоба, в случай че отсъствате от града, трябва да оставите на видима табелка телефона на човека, който трябва да спре алармата ви.

Как да се обличат жените в тосканския град Маса? Оказва се, че това отсега нататък го решава общинската полиция, която бди за приличния вид на жителите на града. След вземането на строги мерки в тази сфера през миналата година от град Новара примерът явно се е оказал заразен, защото и Маса реши да забрани показването на публично място с облекло, което обижда чувството за благоприличие. Нещо повече - обличането в прилепнали секси поли може да струва на дамите глоби от 80 до 500 евро. Странични наблюдатели коментираха в социалните мрежи, че издаването на подобни мерки конкурира Средновековието.

Забранено е и просенето в града - то се наказва с глоба от 100 евро. Вето тегне и над храненето с трохи на гълъбите. Целта на всички тези мерки е да се гарантират “добрите маниери” в града, а така също и “опазването на цивилното съжителство, на сигурността на гражданите, по-пълното оползотворяване на общите блага и закрила на качеството на живота и на околната среда”.

Забранено е и “искането на информация, както и разговорът с човек в облекло, водещо към убеждението, че същият упражнява проституция”. Гражданите на Маса трябва да внимават с онзи, който е с поведение, целящо подканване, в случай че същият носи “неприлично и неподобаващо за съответното място облекло”.

Издаването на новия регламент на община Маса беше коментирано в социалните мрежи с хаштаг “пратете кмета в болница” от актьора Алесандро Гасман. “Облекло, което може да ви подтикне да помислите, че става въпрос за проститутка? Моля ви, кажете ми, че е шега”, коментира в социалните мрежи и известната певица Фиорела Маноя.

Въпреки че не е тазгодишна, с пълни сили се прилага в Италия и друга забрана в сферата на благоприличието - уринирането на открито. Ако направите това, рискувате глоба от 3333 евро. С такава глоба се сдоби тези дни римски турист в Сицилия. 51-годишният Франческо Валори пътешествал из Сицилия с обществен транспорт. След като автобусът го оставил на пътя до Агридженто, откъдето трябвало да стигне пеша до Скала дей Турки, Франческо се опитвал безуспешно да намери бар или каквато и да е тоалетна, за да отиде по малка нужда. “Чувствах се зле, не можех повече да се сдържам”, обяснил после в изложението си в полицейския участък злощастният турист. “Повече от час вървях по пътя, без да видя нито едно заведение, където да спра”, допълнил Валори, по професия юрист. “Придвижвам се с обществен транспорт, защото е скъпо наемането на кола под наем. Автобусът ме остави на 5 км от Скала дей Турки. Опитах се да се стискам, но все пак съм на 51 г. и издръжливостта ми не е като на двайсетгодишен”, допълнил още римлянинът.

Въпреки всичко той потърсил някое по-уединено място на пътя, видял гъсти храсти и най-после уринирал. Точно в този момент въпреки абсолютно безлюдното кътче отнякъде изскочила патрулна кола и сгащила туриста. Той бил подведен под отговорност за извършването на акт, нарушаващ общественото благоприличие, който от 2016 г. се санкционира с глоба между 5000 и 10 000 евро. Карабинерите се оказали милостиви, защото го глобили само 3333 евро. “Печеля 1200 евро на месец, така че може да се каже, че това пикаене ми струва три заплати. На всичкото отгоре трябваше да седя два часа в участъка, за да давам обяснения. В крайна сметка щеше да ми излезе много по̀ на сметка, ако за тези пари си бях наел едно “Порше”, коментира още туристът пред в. “Република”.

24часа