България

След 24 ч. преследване и стрелба хванаха оскотелия Мартин за изнасилване и убийство на дете (Обзор)

  17.08.2019 09:53             
След 24 ч. преследване и стрелба хванаха оскотелия Мартин за изнасилване и убийство на дете (Обзор)

21-годишният Трифонов заловен от местен жител, но успял да се освободи

Жертвата Кристин е съседка на изверга и на 15 септември трябвало да е ученичка в 1-и клас

21-годишният рецидивист Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря изнасили и уби 7-годишно момиченце, избяга и беше заловен след преследване и стрелба в петък.

7-годишната Кристин не е единствената жертва на оскотелия мъж. През 2014 г. той се е гаврил с непълнолетно момиче от селото, но се е разминал с условна присъда, показа проверка на “24 часа”. Не е лежал в затвора за сексуалното посегателство, а за извършени от него кражби преди 2 г.

Мартин Трифонов

е вменяем, не е

зависим от

наркотици,

казаха разследващите от МВР и прокуратурата на брифинг, след като го заловиха. Той беше задържан при мащабна акция на полицията в петък. Прострелян е в краката при опит да се измъкне от блокадата.

Ромът е с основно образование и не работи. Местните жители го съжалявали за мизерния живот и го наемали за дребни услуги по дворовете, но той крадял. Родителите му живеят в мизерна постройка във вилната зона на селото. Съседната къща е на бабата и дядото на изнасиленото и убито момиченце. Те се грижели за него, защото майката била на работа по морето. След месец Кристин щяла да бъде първокласничка.

Детето е намерено в дере близо до къщата на баба си и дядо си. Все още било живо, когато е подаден сигнал на тел. 112. Веднага е откарано в болница, но е починало. Съдебният лекар д-р Тома Чаушев прави аутопсията. Детето е зверски пребито, с много травми по тялото и главата, със следи от насилие в областта на половите органи. По ирония на съдбата д-р Чаушев е преглеждал и първата жертва на Мартин Трифонов през 2014 г. - непълнолетната девойка, която се опитал да изнасили, но не успял поради липса на ерекция, както пише в решението по делото. (Виж в карето). Веднага със случая се заемат криминалисти от Сливен, пристигат и техни колеги от София. Те веднага се насочват към съседа на малката Кристин, който вече е в масивите на МВР заради блудството от 2014 г. и заради присъдите за кражби. 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов (в средата) и окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов (вдясно) разказват за акцията по залавянето на беглеца.

Оказва се, че е избягал, изтрил е профила си във фейсбук, а майка му и мъжът, с когото тя живее, твърдят, че не знаят къде е. Свидетели от селото обаче вече са видели на едно място Мартин и малката Кристин и така той става основният заподозрян за зверското престъпление.

В четвъртък по обед дядото на детето го пратил до магазина в селото, за да си купи сладолед, а на него - бира. На маса пред кръчмата седял Мартин и пиел енергийна напитка. Когато момиченцето си тръгнало към вкъщи, той го последвал. Близо до дома му го хванал и замъкнал в храстите. След гаврата и побоя го хвърлил под мост в дерето.

Прибрал се

вкъщи, казал на

близките си

какво е направил

и изчезнал

В акцията по издирването му са включени екипи на МВР, горски служители, планински спасители и следови кучета.

Още в началото е ясно, че Мартин е в района на селото. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна на място, за да ръководи операцията, издирваният няма пари и телефон, не е въоръжен и не е подготвен за дълги преходи.

Полицаи вкарват Мартин Трифонов на количка в болницата.

Преди това обаче беглецът и преследвачите участват в екшън, в който се включват и хора от селото, които помагат на полицията. За Мартин Трифонов се знае, че има страх от кучета (защо - виж по-долу).Затова полицаите предприемат тактиката с животните по следите му и така го насочват в определена посока, откъдето е единственият му изход. Там вече го чакат други униформени. През цялото време на издирването МВР получава сигнали от хора, които са забелязали беглеца. В местността над село Сотиря първи го вижда местен жител. Той вече е знаел за зверското престъпление и за издирвания Мартин. Когато го забелязва,

го хваща и го

връзва. После

се обажда в

полицията. Дори

го снима с

мобилния си

телефон и дава

кадъра на

разследващите

Докато полицията пътува към мястото обаче, убиецът успява да се измъкне. Когато издирвачите пристигат, той тъкмо се е освободил от въжетата и побягва. На мястото, за да търсят Мартин, са и младежи от селото, които го виждат как се отдалечава, и насочват униформените по следите му. Един от тях дори успява да го уцели с камък. Малко по-късно полицаите заградили беглеца до изоставена къща, където се е скрил. Първо стреляли предупредително във въздуха. Когато отново побягнал, го простреляли в краката и го заловили. На мястото пристигнала и линейка, която го откарала в болница под охрана. Няма опасност за живота му. Докато Мартин бяга, криминалисти разговарят с майка му и с мъжа, с когото живее на семейни начала. Оказва се, че двамата са знаели какво е направил той, но в първите разпити не са го споделили.

През юли миналото лято Мартин Трифонов излиза от затвора, където лежи за кражби, и се връща в село Сотиря при майка си. На 25-и същия месец е нападнат от кучета, които са собственост на 33-годишния Живко Димитров от селото. Мъжът се опитал да спаси Мартин от животните, но те го нападат и започват да го хапят. Съседи опитали да му помогнат, но било късно. Бил нахапан до смърт. Така умира, за да спаси крадеца Мартин, който оттогава има неистов страх от кучета.

Живко Димитров бил разведен и живеел при майка си във вилната зона на село Сотиря, близо до дома на Мартин Трифонов.

Освен като крадец обвиняемият за убийството на Кристин е известен в селото като саможив човек, без приятели и компания. Имало случаи, когато е нападал и други деца и се е държал агресивно.

Обвиненията срещу изверга ще са същите, както и за Северин Красимиров, който изнасили и уби Виктория Маринова в Русе и беше осъден на 30 г. затвор след признания. Мартин Трифонов остава в болница под полицейска охрана.

Блудствал с момиче преди 5 г., но не успял

да го изнасили заради липса на ерекция

На 31 май 2014 г. е първото регистрирано сексуално престъпление, извършено от Мартин Трифонов. Тогава той е на 16 г., а жертвата му е на 14. Момичето страдало от лека умствена изостаналост, но това не спряло Мартин. Двамата се познавали от селото и дори били далечни роднини. Завел я в изоставена постройка до селото и поискал да правят секс.

“Не мога, не искам да правим такива глупости”, казало детето, но Мартин започнал да събува панталоните . 2-3 минути опипвал гърдите и дупето й, разказва по-късно жертвата. Заповядал да се обърне с гръб към него. Момичето плачело и го молело да я пусне. Трифонов продължил да блудства с ръце, но не успял да я изнасили, защото не получил ерекция.

След гаврата момичето се оплакало на родителите си и те подали сигнал в полицията. 2 дни по-късно съдебният лекар д-р Чаушев установил зачервявания и болки по половите органи на жертвата. Мартин е задържан и признава всичко, но твърди, че не е използвал сила. Пострадалата обаче е категорична, че я е дърпал с ръце. Същото казва и дядото на Мартин, който е разпитан. Според него внукът му разказал, че искал от някакво момиче да му стане гадже, но тя се дърпала.

През 2015 г. Мартин Трифонов е осъден на 9 месеца условно с изпитателен срок от 2 г. Остава на свобода, но по-късно влиза в затвора заради серия от дребни кражби от съселяните си.

24chasa