Събития

Голям празник проведоха в Майор Узуново

  14.08.2019 14:18             
Голям празник проведоха в Майор Узуново

         Жителите на Майор Узуново тържествено отбелязаха 85 години от преименуването на населеното място от Халваджи на село Майор Узуново и 23 години от изграждането на паметника на майор Атанас Узунов, информираха от Община Видин. Събитието се организира от кметството и Народно читалище  „Пробуда - 1901“. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, майор Дамян Кушев, началник на Военно окръжие – Видин, Йорданка Костова, главен експерт в отдел Държавен архив-Видин, секретари на читалища, жители и гости на селото.

         Емилия Стоянова, секретар на местното читалище, разказа за живота и делото на Ататас Узунов, а отец Иван отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни в защита на Видин по време  на  Сръбско - българската война.

         От името на кмета на Общината Огнян Ценков, Венци Пасков връчи поздравителен адрес на Красимир Георгиев, кмет на селото и на Емилия Стоянова: „Приветствам ви за идеята да отбележите важната годишнина, както и за добрата организация на това хубаво събитие. Пожелавам на всички вас, които живеят тук, да бъдете все така свързани с родните си корени, да милеете за  своето село и с общи усилия да постигате благоденствие в това прекрасно кътче на Община Видин. Бъдете горди, че селото носи името на знаменития Атанас Узунов. Нека проявеният от него героизъм да бъде винаги пример за беззаветна любов към Родината и защита на националните идеали!“ – пише в адреса.

         В знак на почит присъстващи и гости поднесоха венци и цветя и се поклониха  пред паментика на героя майор Атанас Узунов.

         Заменктик-кметът Венци Пасков засади дръвче в близост до паметника в чест на празника, което е подарък от читалищните дейци от село Кутово. 

         Домакините бяха подготвили и кратка музикална програма с участието на деца от местното читалище и самодейни фолклорни състави от селата Кутово и Раброво.