Свят

Нов Чернобил до Архангелск заради супероръжието на Путин (Обзор)

  14.08.2019 09:15             
Нов Чернобил до Архангелск заради супероръжието на Путин (Обзор)

Елитни учени загинали във взрива, кръвта им се сварила за часове, а радиацията скочила 16 пъти

Тайнствена ядрена експлозия отне живота на 5-има руски учени, определени като елита на руския Федерален ядрен център. Взривът избухна на 8 август на военен полигон в село Ньонокса, в руската Архангелска област. Нивото на радиация в близкия град Северодвинск скочило 16 пъти над нормата.

Обстоятелствата около инцидента остават неясни, тъй като властите изчакаха няколко дни, за да дадат в крайна сметка противоречиви данни какво точно са тествали експертите и какви са нивата на радиация. Предлага се, че е тествано новото супероръжие на Путин “Буревестник”.

Мнозина сравниха информационното затъмнение с това след аварията в АЕЦ “Чернобил”. Жителите на близкия град Северодвинск

изкупиха йода

от аптеките

Експлозията във военен тестов обект в Двинския залив на Бяло море проехтяла около обяд в четвъртък миналата седмица. Първоначално руското министерство на отбраната съобщи за 2-ма загинали при инцидент с двигател с течно гориво, без да дава детайли. По-късно регионалните власти казаха, че 6-има души са в болница, а руската държавна корпорация “Росатом” посочи, че 5-има нейни служители са загинали, а трима са в болница.

Последната официалната версия е, че на морска платформа се е провеждал ракетен експеримент, но след опита горивото на ракетата се е възпламенило, а това предизвикало взрива.

Петимата загинали учени работели във Федералния център за ядрени изследвания в закрития град Саров, южно от Нижни Новгород. Той е част от “Росатом” и се занимава с разработка и производство на ядрени боеприпаси. Във вторник в града се проведе траурна церемония, на която те бяха погребани.

Директорът на института Валентин Костюков ги нарече “национални герои” и отбеляза, че институтът е предложил посмъртно да им бъдат присъдени държавни награди. На семействата им ще бъдат платени по 120 заплати.

Според някои медии при експлозията

има и 15 ранени,

но броят им не е потвърден. Първоначално те били превозени с хеликоптери до болници в Архангелск, а ден по-късно - транспортирани в Москва. Според някои данни 6-има берат душа.

Придружаващите ги екипи били в противорадиационни костюми, включително шофьорите. Очевидци разказват, че дори самите линейки били облепени.

Според източник на руската агенция “Нюзейдър”, работещ в болница в Архангелск, където били приети трима пациенти, те са облъчени с 60 пъти по-висока доза от пределно допустимата. “Кръвните изследвания на пострадалите се променяха всеки час, кръвта им за тези няколко часа просто се свари.

Това говори за

чудовищно

облъчване

Най-възрастният от тримата беше на 29 години”, разказва източникът.

Въпреки че официално бе съобщено за липса на радиоактивно и химическо замърсяване, жителите на град Северодвинск, разположен на 30 км от полигона в Ньонокса, изкупиха йода от аптеките, за да се защитят от ядрено облъчване. Московчани пък обсъждат дали се очаква радиоактивен дъжд. Този тип реакции на техническа авария и атмосферата на лъжи и премълчани факти болезнено напомня за катастрофата в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., коментира “Дойче веле”.

Служителите в медицинските заведения са изпратени за изследвания във федерален медицински център в Москва. Неуточнено остава каква е причината за допълнителните прегледи и за колко души става дума. В официалното съобщение се говори само за “комплекс от профилактични мероприятия в качеството на допълнителни мерки за контрол над резултатите от инцидента в района на Ньонокса”. Източник на ТАСС от медицинските структури в Архангелск съобщи, че лекарите подписали документ за неразгласяване на информация.

Ограда с табела за Централния държавен морски полигон в руското село Ньонокса СНИМКА: РОЙТЕРС

Изданието 29.ru съобщи, че в сряда ще бъде евакуирано цялото село Ньонокса. Властите обаче твърдят, че всички ще бъдат изведени извън селището заради “планови работи в местната воинска част”, а не заради взрива от 8 август. “Това редовно се случва при нас - веднъж месечно ни извозват по-далеч от селото”, каза жител. Запитан дали наистина

военните ще

евакуират

селото със

специален влак,

кметът заяви пред изданието “Фонтанка”, че не е упълномощен да говори по този въпрос.

Веднага след като взривът разтърси района, руското военно министерство обяви, че фоновата радиация е останала нормална. Градските власти в северния руски град Северодвинск обаче отчетоха, че има скок в нивата.

Опозиционният вестник “Новая газета” отбеляза, че вероятно данните за радиоактивно заразяване изобщо щяха да бъдат скрити, ако в Северодвинск не беше сработила автоматизираната система за контрол на радиационната и метеорологичната обстановка. Кметството на града публикува официално съобщение за радиация, но няколко часа по-късно го свали от сайта си.

Във вторник федералната служба по околната среда “Росгидромет” призна, че нивото на радиация било надхвърлено от 4 до 16 пъти при инцидента в четвъртък.

Според “Грийнпийс” експлозията е причинила 20-кратно увеличение на радиацията в съседния Северодвинск.

През последните дни в акваторията на село Ньонокса бил забелязан танкерът-събирач на ядрени отпадъци “Серебрянка”. По-рано Двинският залив на Бяло море, което е част от Баренцово море, беше затворен за граждански плавателни съдове.

Зам.-шефът на пристанището в Архангелск Сергей Козуб съобщи, че достъпът до района е забранен до септември, но решението не било свързано с експлозията, а предварително планирано.

Руската ракета “Буревестник”, която се предполага, че са тествали на полигона в Двинския залив.

Данните за това какво точно се е вършело на военния полигон също не са еднозначни. Няколко дни след инцидента източник от министерството на отбраната в Москва посочи, че причината за експлозията е възпламеняване на експериментален двигател с течно гориво.

Ведомството не спомена ядрения елемент.

Появиха се други съобщения, че се е взривила “ядрена батерия”.

Данните се промениха и допълниха след пресконференция, на която генералният директор на “Росатом” Алексей Лихачов съобщи, че инцидентът включвал “нов специален продукт” във военнопромишления комплекс в Саров. С този термин руснаците обозначават оръжия и военна техника. Официалната версия на “Росатом” е, че взривът от 8 август станал по време на тест на ракета, използваща “изотопни източници на енергия” на морска платформа в Архангелска област, близо до Арктическия кръг.

Часове след официалното съобщение американският президент Доналд Тръмп коментира в туитър, че експлозията край Бяло море е свързана с разработвана от Русия ядрена ракета с почти неограничен обсег. Тръмп написа, че САЩ “научават много” от инцидента и че американците разполагат с подобни ракети и “по-напреднали технологии”. “Руската експлозия на Скайфол притесни хората за въздуха около обекта, а и далеч отвъд него. Не е добре!”, написа Тръмп. Скайфол (SSC-X-9 Skyfall) е обозначението, дадено от НАТО, на “Буревестник” - супероръжие, чието съществуване за пръв път бе официално оповестено от руския президент Владимир Путин през 2018 г. Тогава в реч пред парламента той спомена

“ракета с почти

неограничен

радиус на

действие” с

ядрена установка

Тъй като траекторията ѝ е непредсказуема, тя не може да бъде спряна “както от съществуващите, така и от бъдещите системи за противоракетна и противовъздушна отбрана”.

За “Буревестник” говори и източник на в. “Ню Йорк таймс” в Пентагона.

Според други спекулации става дума за ракетите “Кинжал”, които преминаха успешно тестове за изстрелване от самолет. Изпитанията в Бяло море са били за ракета от същия клас, но за морско базиране.

През юли 14 руски моряци и висши военни загинаха при пожар на борда на ядрена подводница в Баренцово море в инцидент, който първоначално властите отказаха да коментират.

24chasa