Konkurent
Инекс

Събития

Жега е! Има куп възможности за разхлаждащи разходки

2019-08-13 21:00 346 0

Жега е! Има куп възможности за разхлаждащи разходки

Край Враца има куп дестинации, които предлагат разхлаждащи разходки. В този августовски пек, ако мислите ви са на морето, но нямате възможност да идете до него, ето няколко интересни предложения.

Карстов извор Житолюб е една от тях. Намира се на 20 км от Враца. Това е един от най-големите карстови извори в страната. Житолюб се намира в подножието на Лакатнишките скали, с. Миланово, община Своге. Той води началото си от две подземни реки. До извора има и изкуствено езеро.

Водопад Под Камико – също отстои на около 20 км от града под Околчица. Отправна точка е село Гара Бов. До водопада е изградена екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Дължината на пътеката е около 10 км, а времето за изминаване е около 3 часа. По протежение на пътеката са изградени няколко места за отдих, подходящи за пикник и отмора.

Пещера Темната дупка се намира на 19 км от Враца, край селата Миланово и Лакатник, община Своге. Това е една от най-дългите пещери в България. Входът й се намира на Лакатнишките скали. Тя не е пригодена за туристи и тъй като има лабиринтен характер е нужно присъствието на водач и добра екипировка. В пещерата има подземни реки, езера, водопади, галерии и прагове.

Божи мост – е на 12 км от Враца. Това е естествен скален мост. Височината му е около 20 метра. През сухите месеци на годината рекичката под моста пресъхва и остават няколко езерца, пълни с жаби. Оттам идва и другото име на скалния феномен. До Божи мост може да се стигне по два маршрута - през селата Лиляче и Чирен.

Ритлите - са на 12 км от Враца. Това е природна забележителност, която представлява четири отвесни скали, дълги 200 метра, под които минава жп линия. Между стените им растат широколистни дървета. Разположени са на брега на река Искър, над село Лютиброд, община Мездра. Включени са в регистъра на защитените природни зони в България. 

Врачанска екопътека /Боров камък/ - само на 6 км от града.Пътеката започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Преходът трае около 2 часа, не е особено труден, изключвайки няколкото по-стръмни участъка. Пътеката следва маршрута на река Лева, като след няколко моста и стълби се стига и до водопад Боров камък.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Предлагат Старата къща на търг
2019-08-22 10:00
98 0
Общинската управа на Враца предлага на търг емблематичната сграда „Старата къща“ – това личи от обява, публикувана в днешния бройна „Конкурент“. Зданието, в което се…

Удължиха концесията за ползване на минерална вода на...
2019-08-22 09:00
47 0
Правителството прие и предложението на концесионера "Минерална вода - Ком" ЕАД, за удължаване на срока на концесията до 35 години, считано от датата на влизане в сила…

СНИМКИ показват как див монтанчанин се облекчава пред паметник
2019-08-22 08:30
242 0
Показаха в социалните мрежи, че дивотията е безгранична - снимки на див жител на Монтана, който се облекчава пред паметник, се завъртяха във фейсбук. Кадрите,…

Канят в Мездра с интересен транспарант СНИМКИ
2019-08-22 08:00
189 0
Надпис „Добре дошли в Мездра“ посреща идващите от Видин и Враца, пътуващи с автомобил в посока София. Транспарантът е разположен на пешеходния мост, свързващ градА…

актуален брой на вестник Конкурент