България

Болест пърли доматите, цените скачат

  13.08.2019 10:19             
Болест пърли доматите, цените скачат

Рекордно висока цена удариха доматите в Кюстендил, установи репортерска проверка на „Агро Телеграф“. Към момента те се предлагат на цени между 2 и 3 лв. за кг, което за повечето хора е необяснимо през този сезон.

В София пък на места стигнаха 5 лв. за кг. Само по-дребните могат да бъдат купени на цена от 1,50 лв. за кг в западния град.  На толкова преди около две седмици се продаваха едрите розови домати, отбелязват кюстендилци. 

Столицата  

В София розовият домат миналата седмица стигна до 5 лв. за килограм. Предлагаше се и в търговски вериги, и в по-бутикови магазинчета за плодове и зеленчуци.

През ранната пролет бяха по-евтини, купувала съм по 2 лв. за килограм домати, а сега са нереално скъпи, въпреки че им е сезонът. При тези цени е абсурдно да си направиш зимнина. Една касетка излиза 30 лв., няма как да си ги позволя, коментира 40-годишна домакиня от Кюстендил.  

Черни петна

Една от причините за поскъпването е болест по доматите, за която съобщиха стопани предимно от Западна, Северна и Южна България. Хората разказват, че листата пожълтяват, свиват се, появяват се черни петна по растението. Накрая го изскубват. Дотам се стига въпреки многократно третиране с препоръчани препарати. В същото време в социалната мрежа Фейсбук в групите за хоби градинарство изобилства от снимки на сочни, едри и вкусни домати. Повечето от градинарите са от централносеверната част на страната, а реколтата отглеждат под парници с найлон, установи проверка на „Телеграф“.

Полски

Според търговци на зеленчуци обаче тазгодишната полска реколта е позакъсняла заради хладната пролет. Те цитират производители с големи зеленчукови градини, които разказват, че са пълни с домати, които са зелени и не зреят. Въпреки това няма място за притеснение, защото именно в началото на август започват да зреят полските домати. Хората обаче са се разглезили с ранните реколти от оранжерии и са забравили, че тепърва предстои времето на червения плод.

Сортове

За силно влошено качество на сортовете съобщиха клиенти. Въпреки че си купуват розови домати на значително по-високи цени, те отново са със зелени “корени“ в плода. Твърди са като топки, а нежната кожичка и сочното месо отново са изчезнало, установи репортерската ни проверка. Според търговци някои от тези домати влизат от Северна Гърция, където са започнали да отглеждат розов домат заради увеличеното търсене.

Аптека

В действителност има някакво заболяване, тъй като има осезаемо увеличение в търсенето на препарати. Смятам, че болестта се дължи на патогени – бактерии, вируси и гъби, но сериозни щети причиняват и много неинфекциозни заболявания, които се дължат на абиотични фактори. Те се определят от недостиг или излишък на хранителни елементи и неблагоприятни почвени условия като висока или ниска почвена влажност, високи или ниски температури. Предозирането с препарати също не е решение“, коментира пред Телеграф собственичка на фитосанитарна аптека.

Самолети

Баби от кооперативния пазар в Кюстендил пък си обясняват заболяването по друг начин. Казват, че постоянното кръжене на самолети над областния град било причината. „Тези самолети, дето кръжат всяка нощ, като нищо може да разпръскват някаква отрова. Не може подобно нещо да ни се случва сега. Аз от ранна пролет се захванах да работя. От семките си произведох разсад, пикирах растенията и след това чак ги засадих. Как тези, които са в парника, нямат проблеми, а тези отвън са болни. Има нещо, но какво е, не зная. Сега тези, които виждате да продавам, са от парника, другото всичко изсъхна. Плаче ми се. Сметнете колко труд и пари съм вложила“, обяснява и 68-годишната баба Надка.

Бактерията оцелява до 2 г. в почвата

Бактерийното изсъхване по доматите се причинява от бактерията Clavibacter michiganensis. Най-благоприятна температура за развитието й е 25-27°С. Загива при 50°С за 10 мин. При топло време бактерията може да преживее в почвата до две години, ако не се отглеждат култури, които тя напада.

За нашата страна основен източник на инфекция са почвата и намиращите се в нея заразени растителни остатъци. Бактерията е в състояние да се запази и в нападнатите растителни остатъци до изгниването им в почвата, поради което те също представляват значим източник на инфекция. Бактерията се запазва и в семената. Обикновено след семедобиването процентът на заразените семена остава твърде малък. Ето защо заразените семена служат за пренасяне на инфекцията предимно от един район в друг, където заболяването не се среща.

Разпада се на раси, които имат различни гостопроемници. Тя напада растителни видове от над 30 семейства. Развива се при температура между 14 и 41°С. Оптималната температура за нейното развитие е около 30-35°С.

В доматовите растения бактерията прониква през рани, причинени при пикирането, присаждането, колтученето и през раничките, образувани от носените от вятъра твърди почвени частици.

Изгорете болните растения

Системата за борба с бактерийно изсъхване е комплексна, включва различни методи и средства и започва още в предходната година. За ограничаване на бактерийно изсъхване трябва да се унищожават на заразените растителни остатъци след прибиране на продукцията. Избор на подходящ предшественик, качествена обработка на почвата, унищожаване на плевелите. Необходимо е да се спазва 2-3-годишно сеитбообращение. Трябва да се избягва  прекомерното навлажняване, както и  поливането непосредствено след обработка на почвата. Обеззаразяване на почвата и торопочвената смес при разсадопроизводството чрез пропарване. Термично обеззаразяване на семената. На термично обеззаразяване се подлагат само семена с висока жизненост. Използване на здрав разсад. Контролирането на епифитната, патогенна популация на бактериите в разсадна фаза обезпечава получаването на здрава продукция на полето. Борбата с бактерийно изсъхване се осъществява през вегетацията чрез третиране с фунгициди, съдържащи медни съединения.

монитор