Konkurent
Инекс

Свят

Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан

2019-08-14 06:50 228 0

Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан

Политици и активисти там смятат, че това е недостатъчно

Австралия обяви, че отпуска 500 млн. австралийски долара ((338 млн. щатски долара) за справяне с проблемите, породени от климатичните промени в Тихоокеанския регион. Парите ще бъдат харчени за повишаване на готовността за защита при природни бедствия и за инвестиции във възобновяеми източници на енергия, предаде ДПА.

"Тихият океан е нашият дом, който ние споделяме с едно семейство от страни и народи", каза австралийският премиер Скот Морисън преди днешното си посещение в Тувалу, където ще участва в 50-та среща на високо равнище на Форума на тихоокеанските острови. Сред проектите, които Канбера ще субсидира, са изграждането на водноелектрическа централа на Соломоновите острови, пътища и мостове в Папуа Нова Гвинея и устойчиви на климатични промени училища в Кирибати, предаде БТА.

Новите 500 млн. ще бъдат изразходвани за 5 -годишен период и идват като продължение на 300 млн., които Австралия отпусна за периода 2016-2020 г.

Вчера премиерът на Фиджи Франк Баинимарама призова Австралия "да направи по-пълна преценка" за "екзистенциалната заплаха", пред която са изправени малките островни държави в Тихия океан, и да ускори тяхното преминаване към възобновяеми енергийни източници, за да бъде достигната целта за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Според него постигането на тази цел е невъзможно при продължаващата употреба на въглища.

Критично се изказа и премиерът на Тувалу Енеле Сопоага, който е домакин на форума. Според него, колкото и пари да се инвестират, "това не означава нищо, ако продължаваш да задълбочаваш сериозното въздействие на климатичните промени".

"Австралия трябва да прави повече", заявиха активисти на борбата с климатичните промени в Кирибати, цитирани от ДПА. Тази малка островна държава е пред риск да престане да съществува заради повишаването на морското равнище.

24часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Митничари бяха арестувани за най-голямата пратка наркотици
2019-12-05 16:30
90 0
Двама митничари са участвали в преноса на 1,6 тона метамфетамини, които бяха заловени от граничните власти в Австралия. След разследване, полицията арестува двама мъже и…

Вълна от бомбени заплахи подлуди Москва и Петербург
2019-12-05 14:20
72 0
Силите на реда в Москва и в Санкт Петербург бяха вдигнати на крак заради вълна от бомбени заплахи. Заканите идват под формата на

Военен моряк уби двама в Пърл Харбър, после се самоуби
2019-12-05 12:20
83 0
Военен моряк уби двама души и рани един при стрелба в корабостроителницата към американската военноморска база Пърл Харбър. След това стрелецът се е самоубил, предадоха…

Френските Алпи - базов лагер за руски шпиони, действали и в България
2019-12-05 10:20
98 0
Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише днес в. "Монд", цитиран от Франс прес и БТА. Според…

актуален брой на вестник Конкурент