Konkurent
Инекс

Свят

Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан

2019-08-14 06:50 162 0

Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан

Политици и активисти там смятат, че това е недостатъчно

Австралия обяви, че отпуска 500 млн. австралийски долара ((338 млн. щатски долара) за справяне с проблемите, породени от климатичните промени в Тихоокеанския регион. Парите ще бъдат харчени за повишаване на готовността за защита при природни бедствия и за инвестиции във възобновяеми източници на енергия, предаде ДПА.

"Тихият океан е нашият дом, който ние споделяме с едно семейство от страни и народи", каза австралийският премиер Скот Морисън преди днешното си посещение в Тувалу, където ще участва в 50-та среща на високо равнище на Форума на тихоокеанските острови. Сред проектите, които Канбера ще субсидира, са изграждането на водноелектрическа централа на Соломоновите острови, пътища и мостове в Папуа Нова Гвинея и устойчиви на климатични промени училища в Кирибати, предаде БТА.

Новите 500 млн. ще бъдат изразходвани за 5 -годишен период и идват като продължение на 300 млн., които Австралия отпусна за периода 2016-2020 г.

Вчера премиерът на Фиджи Франк Баинимарама призова Австралия "да направи по-пълна преценка" за "екзистенциалната заплаха", пред която са изправени малките островни държави в Тихия океан, и да ускори тяхното преминаване към възобновяеми енергийни източници, за да бъде достигната целта за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Според него постигането на тази цел е невъзможно при продължаващата употреба на въглища.

Критично се изказа и премиерът на Тувалу Енеле Сопоага, който е домакин на форума. Според него, колкото и пари да се инвестират, "това не означава нищо, ако продължаваш да задълбочаваш сериозното въздействие на климатичните промени".

"Австралия трябва да прави повече", заявиха активисти на борбата с климатичните промени в Кирибати, цитирани от ДПА. Тази малка островна държава е пред риск да престане да съществува заради повишаването на морското равнище.

24часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Меркел иска нов план за Брекзит до 30 дни
2019-08-22 09:50
28 0
Германският канцлер Ангела Меркел даде на премиера на Великобритания Борис Джонсън 30 дни за измисли решение за сключване на сделка с Брюксел за Брекзит, пише…

Експеримент: Как аудио книгите влияят на мозъка ни
2019-08-22 08:20
57 0
Американски учени откриха, че слушането на аудио книги има същия ефект върху центровете на мозъка, както четенето на книжни книги. Това съобщи в. "Дейли Телеграф".…

Гренландия показва какво ще се случи със света през идните години
2019-08-22 06:50
110 0
Гренландия е мястото на Земята, за което може да се каже, че е като хладилник с отворена врата. Там ледниците се топят и морското ниво…

Самоуби се екоизманик №1 в САЩ
2019-08-21 21:20
155 0
Най-големият еко измамник на САЩ се е самоубил, предаде АП. Тялото на 60-годишния Ранди Констант е било в дома му в град Чиликот, щата Мисури,…

актуален брой на вестник Конкурент