Спорт

Респектиращи успехи на Ботев Върбово за 10 г. в АМЛФ

  12.08.2019 22:44             
Респектиращи успехи на Ботев Върбово за 10 г. в АМЛФ

През 2019 г. се навършиха 10 години от възобновяването на дейността на ФК Ботев Върбово и участието на отбора в лигите по мини футбол на България и турнири в страната и чужбина. От клуба подготвят поредица от представяния на отбора,играчите, успехите и всичко свързано с ФК Ботев Върбово.
Поредицата започва с обобщен анализ от самите организатори на АМФЛ.
„В представянето на участниците в „Пътят към Крит” идва ред на един от дългогодишните и постоянни участници в Лигата. ФК Ботев Върбово е наследник на ФК  Балкански Орли, създаден през 50-те години в село Върбово, Видинска област. Отборът по традиция се събира през лятото за участие в турнира, организиран всяка година от община Чупрене. В различните си формации върбовци печелят четири пъти надпреварата (1983, 1988, 1996, 2012). Поредица от изтъкнати деятели и играчи на ФК Ботев Върбово оставят своята следа през годините. Сред тях личат имената на  Живко Жобичов-Белята (дългогодишен организатор, касиер и домакин), Иван Давидов, Тони Белперчинов, Иван Илийн-Гаро, Наско Йоличов-Насо Пича, Олег Дамянов, Леонид Попов, Генчо Йоличов, Иван Конински-Кюсо, Тонко Великичов, Сергей Дамянов, които работят за честта на Върбово през 50-те-70-те години. След това идва ред на фигури като Румен Гацин, Георги Тинчев-Соса, Юли Видичов, Цецко Павлов, Пенко Великичов, Валентин Йочичов, Людмил Боянов, Жоро Живанкин, Венци Велидонков, а през 90-те Евгени Деянчичов, Антон Борисов-Морли, Пламен Петков-Пацо, Цветомир Великичов, Димитър Цветанов-Шанко, Венци Тодоров, Ники Дамянов, Мони Аджичев. От месец март 2009 г. Ботев  се събира в София за участие в турнира за Купата на АМФЛ и от тогава е неизменен участник в турнирите на АМФЛ. Още в първия си сезон отборът става носител на купата на АМФЛ. През същата 2009 г. е завоювана и Суперкупата на АМФЛ, което означава дубъл за Ботев. Тимът се нарежда сред претендентите за трофея и през сезон 2010/11 остава на крачка от дубъла, взимайки сребърните медали в Група А2 и второто място за купата на АМФЛ, а през сезон 2012/13 върбовци печелята бронзовите медали в Група А1 и в Супертурнира на АМФЛ. Отборът печели шампионска купа във Висша лига 2 на АМФЛ през 2015 г., а на следващия сезон взима сребърните медали в същата дивизия.

Ботев Върбово продължава да има своето заслужено място в историята на Лигата, след като през  2017 г. печели Летният турнир на АМФЛ и става първият победител в тази сезонна надпревара. Върбовци имат и международен опит като през 2013 и 2014 печелят международен турнир в Сърбия. Своята следа по терените на Лигата оставят Иван Дамянов, Калоян Божков, Георги Давидов, Адриан Маринов-Добрича, Александър Живанкин, Александър Шаламандов, Мартин Миладинов, Станислав Трайков, Мирослав Колев, Кристиян Цибрански, Дени Костадинов. През миналия сезона Ботев Върбово се включи в първенството на Socca 6 и сега е готов да премери сили на национално ниво”, пише в материала на amfl-bg.com.