Събития

Красимир Богданов: Който е влязъл в политиката знае, че невинаги става онова, което той иска! ИНТЕРВЮ

  12.08.2019 15:43             
Красимир Богданов:  Който е влязъл в политиката знае, че невинаги става онова, което той иска! ИНТЕРВЮ

Красимир Богданов е депутат от 44-о Народно събрание. Част е от групата Обединени патриоти, областен лидер на ВМР във Враца. Заместник-председател на комисията по външна политика в НС. Членува в комисиите по образование и наука, и медии. Повод да поговорим е краят на активния сезон.

Георги Александров

Г-н Богданов, в края на политическия сезон е време за равносметка. Добри ли бяха изминалите месеци от 2019 г. за Вас и за ВМРО?

Този политически сезон беше доста труден, той беше напрегнат и изпълнен с много противопоставяния. От началото на този мандат няма лесни сесии. Имаше доста остри спорове между управляващи и опозиция, имаше и противопоставяния между субектите в голямата коалиция, както и в малката коалиция. Европейските избори се оказаха лакмус за готовността на политическите партии от мнозинството, както и за кондицията, в която се намира опозицията. Ние, като политическа партия, няма как да не сме доволни от резултатите за европейски парламент. Имаше редица спекулации преди, по време и след изборите  както с нас, така и с нашите кандидати. Бяха направени не малко опити да бъдат дискредитирани водачът на листата ни Ангел Джамбазки, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и то от партии и личности, които би трябвало да са от нашия отбор и да се движим в една посока. Това повлия и на резултатите ни, които можеха да бъдат и по-добри.

Ние се чувстваме огорчени от това отношение предвид на агресията - вербална и политическа, която не беше предизвикана от нас по никакъв начин. ВМРО обаче показа добри резултати, изявиха се нови хора, които занапред ще заемат своите места в редиците. Представихме се силно във Враца и особено в община Враца, където постигнатия резултат от 10% е далече над средния за партията в страната. Това ни прави оптимисти за бъдещето. В областта също сме добре, това показва анализът ни след европейските избори.

Ако приемем, че евроизборите са били добра репетиция за Вас, с кого бихте правили коалиции за предстоящите местни избори, и с кого - не бихте правили?

Забелязва се един засилен интерес да бъдат партньори с нас на предстоящите избори. Единствено от страна на ДПС няма такова желание, което е разбираемо. В различните общини ни търсят факторите в местната политика и навсякъде сме желан партньор. Нашата силна позиция е, че имаме право да решаваме, че ние можем да избираме. При избора си няма да правим компромиси, няма да влизаме в безпринципни коалиции. Ще работим с хора и партии, с които имаме общи виждания за развитието на съответните градове и села. Тези обединения ще бъдат по-скоро идейно-програмни. Няма да са математически, за да се прескочат определени квоти.

Във Враца ВМРО продължава да е трета политическа сила и това се показа не само в последните избори, но и от години насам. Смятам, че с подкрепата на сродни на нас организации можем да постигнем и по-добри резултати. От 2003 г. ВМРО присъства неизменно в управлението на община Враца, били сме и част от изпълнителната власт в общината. Затова нямаме право на никакво отстъпление, а резултатите ни мотивират да постигнем по-добри резултати на местния вот.

През последните 7 месеца реализирахте доста инициативи. Кои от тях бихте отличили?

Бих започнал с инициативите, които ВМРО вкара в дневния ред на парламента. По отношение на вътрешната сигурност, какъвто е ресорът на вицепремиера Красимир Каракачанов, успяхме да направим реални стъпки в превъоръжаването на българската армия. Това беше заложено в предизборната ни програма - както на коалицията Обединени патриоти, така и на управляващото мнозинство с ГЕРБ. Бях разочарован от консолидацията срещу тези действия в българското общество. Факт е, че няма държава, която да уважава себе си и да иска уважение от другите, а да не мисли за своята армия. През последните 30 години съкращавахме военни, рязахме танкове, нямаше пари за гориво, а бойните ни машини се движеха по прашните пътища. Когато се появи воля положението да се промени - не само за превъоръжаване на трите вида въоръжени сили, но и за връщането на наборната военна служба, има и закон за доброволчеството, изведнъж се появиха много критици. Не разбирам онези, които се противопоставят на харченето на пари за превъоръжаване. Живеем на Балканите - един изключително размирен регион, в който всичко може да се случи. На фона на колективната отбрана, която ни осигурява НАТО, трябва да имаме силна и окомплектована армия, която да ни защити при някакъв външен натиск.

А кога държавата ще се пребори с битовата престъпност?

От години се говори за необходимостта от закон за неизбежната самоотбрана. В тази връзка бяха и предложените от нас изменения в наказателния кодекс за увеличение на санкциите при неизбежната самоотбрана при застрашаване живота, честта и имуществото на личността. Част от тези мерки намериха място в концепцията на Каракачанов към маргинализираните общности. Тя не бива да се приема като нетолерантност към определени етнически общности, защото имаме доста цигани, които са съвестни данъкоплатци, плащат си сметките и изпращат децата си на училище. Гетоизирането на градовете и циганизирането на селата води до тежки проблеми, пред които се изправя българското общество. Тази концепция даже е малко позакъсняла, но ВМРО сега е във властта и има ресурс да я представи пред хората. Представители на циганския етнос идват и заявяват респект към тази концепция - това показва, че вървим в правилния път.

Умишлено не споменавам и другите важни неща, свършени от ВМРО: увеличението на учителските заплати и възнагражденията на военните, повишението на доходите на хората чрез увеличението на минималната работна заплата. Може би тези неща се загубиха в кресливия вик на онези, които твърдят, че трябва и повече, но все пак не бива да се забравя, че държавата има определени възможности, които не може да надхвърли. Пък и невинаги срещаме подкрепа от своите партньори. Който е влязъл в политиката знае, че невинаги става онова, което той иска.

Проявихте загриженост към врачанската болница в месеците на най-тежка криза. Сега, когато има ново ръководство, спокоен ли сте за бъдещето на МБАЛ "Христо Ботев"?

Не само като политик и народен представител, но и като гражданин се интересувам от състоянието на врачанската болница и от невъзможността й да предоставя комплекс от медицински грижи на населението. Не разбирам защо се допусна толкова добри специалисти, с каквито разполагаше МБАЛ "Христо Ботев", да потърсят препитание и спокойствие в други болници и градове. Зададох въпрос към министър Ананиев - питането ми беше свързано с това каква реформа ще се провежда и как ще функционира лечебното заведение. Не мога да твърдя, че през цялото време е имало адекватност от страна на министерството на здравеопазването. Моето виждане е, че няма как болницата да излезе от положението си, ако не се разсрочат, отложат във времето или с държавна помощ да се изчистят натрупаните задължения. Има ново ръководство, за което не мога да кажа нищо. Докато не спрат течовете от болницата, положението ще остане тежко. Наложи ми се веднъж да се намеся, за да може да се платят заплатите в болницата, но не е нормално всеки път даването на заплати да се гарантира по този начин.

Подкрепяте читалищата с активна позиция. Какво от идеите ви се реализира през пизминалите месеци?

Трудно намираме подкрепа от държавата в това отношение. Като член на комисията по култура и медии неведнъж сме обсъждали тази тема. Има едно неразбиране по отношение на дейността на културните средища по отношение на средствата, които получават от държавата. Продължавам да твърдя, че читалищата са уникална българска традиция, която няма аналог в другите европейски държави. Това са средища на културен живот и досег с литературата на хората от малките населени места, а държавната помощ е недостатъчна. Сега се отпускат пари за заплатата на секретар-библиотекаря и минимални средства за издръжка. Ако съответната община има средства, тя отпуска такива за участия, но и това е свързано с пари, каквито не са в изобилие. Кое читалище може да участва на фестивали с 1 000 - 1 500 лева годишно? Откъде да се вземат средства за обучение, за репетиции... Затова предложих да се увеличи стандарта за читалищата в Бюджет 2019 - за съжаление предложението ми не срещна нужната подкрепа. След това се застъпих пред министъра на културата по отношение на наредбата за дейността - сегашната нормативна уредба задължава читалищата да действат като търговски дружества с всички произтичащи от това неудобства за тях. Вероятно помните случая с танцьорите, атакувани от данъчни заради това, че не издават касови бележки. Ако ликвидираме читалищата, ще унищожим и малкото млади хора, които все още са в селата. Направим ли това - най-добре да дърпаме шалтера и да закриваме държавата!

Подкрепяте и спортни инициатива. Защо?

Отдавна подкрепяме спортни кампании, възрастни хора и хора в неравностойно положение. Подкрепяме спорта, защото той е свързан с високия дух на българина. Помагаме там, където има нужда - на масовия спорт на спорта за всички. Организираме около Коледа волейболен турнир с благотворителна цел, правим турнир по минифутбол за 3 март, подкрепяме наши спортисти за участие в чужбина - ето например Катя Семкова се върна с голям успех от участие в международно състезание за ветерани в Италия. Щастлив съм, че можах да помогна с малко за този успех!

Често се срещате с хората в Северозападна България. Какво ви питат, какво искат от вас?

Хората, които идват при мен, имат проблеми. Всеки проблем е личен. Търсенето на работа днес също е сериозно изпитание. Има хора, които търсят съдействие при разрешаването на проблеми с институции. Понякога става дума за враждебно отношение на администрациите. Има и искания за финансова подкрепа. ВМРО отново ще подкрепи провеждането на областния преглед на пенсионерските клубове, както го направихме и в предходните години. Разбирам хората, защото често и институциите, които разполагат с финансов ресурс, отказват да помогнат на нуждаещите се. Опитваме се да подкрепяме важни събития. Надявам се да успяваме.

Г-н Богданов, известен сте с активната си международна дейност. Усещат ли българите извън пределите на родината, че държавата ни мисли и за тях?

Тази кауза е каузата, с която е създадено ВМРО преди 126 години. Това е имоя кауза, като заместник-прпедседател пна комисията по външна политика. Бил съм навсякъде в регионите, в които извън пределите на България живеят българи. Те живеят там от стотици години и са откъснати от държавата. Когато отидеш, не те питат от коя партия си, те виждат в теб държавата България. За тях родината има идеален образ и очакват от българия грижа и подкрепа. За съжаление държавата ни нехае за проблемите на нашите сънародници зад граница. Каквото добро се е случило в по-гоямата си част е благодарение на ВМРО. Сега, когато сме в изпълнителната власт, започна плавна промяна на отношението на държавата към тези хора. Виждате какво се случи - споразумението с Македонияь признаването на нашето малцинство в Албания, разговорите с правителството на Косово за българската общнсост, преговорите с Македония за честване на личностите от миналото. Виждате, че има една реставрация на българщината в тези региони. В същото време увеличаването на приема на студенти от тези региони, дава възможност на нашите събратя, които живеят извън България, отново да се върнат при нас. Дори онези, които се връщат по родните места, носят в сърцето си България. За нас е важна системата на българските Неделни училища. Тя се разширява и така трябва да продължи напред.

Имаме две инициативи, свързани с българите в чужбина и на високо европейско равнище. На редовното заседание на парламентарната асамблея на Съвета на Европа защитих демократичните промени у нас. Там България беше критикувана заради визирането на някакво македонско малцинство у нас, чиито права били задължени. Отправих и питане за отношението в Сърбия към българското малцинство в западните покрайнини. Вече получих отговора от институциите и съм убеден, че в Сърбия са разбрали какво не бива да правят, тъй като беше подложена на сериозен мониторинг.

В началото на тази година в Македония ме информираха, че строежът на 32-метрово минаре нарушава паметник под егидата на ЮНЕСКО. Сезирах генералния секретар на международната организация и строежът спря за неопределено време. Вероятно тези мои действия не се харесват на властите, но работата на всеки човек, захванал се с политика, особено с националната кауза на ВМРО, трябва да се бори и да защитава своите братя отвъд границата. Те очакват опора от България .

Говорихме доста за политика. Тя заема голяма част от времето Ви. Напоследък не съм чувал, че готвите нова книга. Да очакваме ли скоро да ни изненадате с ново заглавие?

Ако кажа, че скоро ще четете нещо ново, бих ви подвел. Имам идеи за две книги. Единият материал, е посветен на историята, на личности и събития, които не са толкова добре известни. Другата тема е свързана с българите в чужбина, които са подготвени по време на пътуванията ми зад граница. Но за всичко това ще ми трябва малко повече време, а в близките месеци не мога да поема обещание, че ще го реализирам.